Hlavní navigace

IDF: SATA dochází dech, budeme zase zápasit s novým konektorem?

16. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Standard Serial ATA je s námi už přibližně deset let a ze základních desek v posledních letech prakticky vymizela podpora staršího Parallel ATA. Z původních 150 MB/s se teoretická rychlost SATA v nejnovější verzi vyhoupla na 600 MB/s, i to už ale nejvýkonnějším SSD přestává stačit. Co dál? Jako logický krok by se jevilo zrychlení SATA na 12 Gb/s (1,2 GB/s využitelné propustnosti). Navzdory tomu, že „sesterský“ standard SAS už má i první implementaci zatím nehotové specifikace, zrychlení SATA na dvojnásobek není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Jak vysvětluje Paul Wassenberg z Marvellu v tomto článku, zrychlení by si vyžádalo složitější a tudíž dražší řadiče a nejspíše ani stávající kabeláž by novému standardu nevyhovovala.

Řešením nastalé situace má být standard SATA Express, o němž jsme poprvé psali už loni a nyní víme zase o něco víc. Následující slajdy byly prezentovány na právě proběhlém Intel Developer Foru.

SATA-IO nakonec vyvíjí dva velice podobné konektory. Začněme tím vpravo, neboť ten má naději se objevit v běžných počítačích. Zdá se, že od loňska se odehrály jisté změny. Už to není konektor, do kterého by pasovaly buď dva kablíky SATA, nebo jeden speciální kabel pro protokol PCI Express. Namísto toho je zde jakési řešení s multiplexovaným SATA a PCI Express. SATA-IO se však zaklíná, že tento standard je vyvíjen s maximálním ohledem na nízkou cenu. SATA Express slibuje rychlost 1 GB/s (jedním směrem) s PCIe verze 2.0 a pochopitelně dvojnásobek, pokud budou řadič i zařízení podporovat PCIe 3.0.

 

Vlevo je pak konektor zatím označený jen SFF-8639, který bude určen pro výkonné serverové SSD a je navržen pro maximální propustnost; pravděpodobně se též neobejde bez dražších stíněných kabelů. Najdeme na něm kontakty pro celkem čtyři linky PCI Express, na dalších kontaktech běží SATA/SAS, tentokrát ale bez multiplexování. Do jaké míry tedy budou fyzicky totožné konektory reálně kompatibilní, je zatím záhadou.

KL24

Přestože pevným diskům s magnetickými plotnami bude SATA 6 Gb/s bohatě stačit po mnoho let, vypadá to, že SATA-IO nám chce i pro toto využití vecpat SATA Express. Pro servery bude SATA Express jen mezistupněm v cestě za rychlejším SFF-8639, zatímco SSD pro stolní počítače a notebooky budeme zasouvat do slotu NGFF, který nahradí stávající normu mSATA. K NGFF se ještě vrátíme v další novince.

Zdroj: Anandtech

Byl pro vás článek přínosný?