Hlavní navigace

IE11 ve WP 8.1 Update donutí stránky, aby zobrazovaly mobilní podobu

1. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Do této chvíle některé weby posílaly vstříc mobilnímu Internet Exploreru 11 nehezké verze webů. Status druhořadého prohlížeče se IE nejspíš jen tak nezbaví, dokud se nezvedne jeho používanost. Na to naštěstí čekat nemusíme, neboť Microsoft vymyslel způsob, jak získat pěkné verze webů i na mobilu s Windows Phone. Ironie? IE je obvykle schopný je vykreslit správně.

Na standardy se bohužel úplně nehraje, weby jsou často postaveny např. speciálně pro iPhony. I s Chromem přišly časy podobné době, kdy se weby optimalizovaly konkrétně pro IE6 a na standardy se nehledělo. Stránky proto obsahují prefixy a nestandardní technologie, jimž rozumí pouze Chrome, případně jiný prohlížeč postavený na Webkitu.

 

Za další weby nezřídka moc neřeší detekci, takže k vám nesprávně pošlou desktopovou verzi webu apod. Jak se se situací rozhodli vyrovnat vývojáři z Redmondu? IE ve Windows Phone 8.1 Update bude podporovat malé spektrum nejpopulárnějších nestandardizovaných funkcí, které používá iPhone. Vedle toho tým zmapoval nejpopulárnější prefixy vázané na Webkit a přiřadil k nim stávající standardizované funkce z IE11.

A konečně, Microsoft upravil detekci prohlížeče, takže by weby měly spolehlivě servírovat mobilní podobu. Došlo také na opravení problémů na straně vykreslovacího jádra Trident. Abychom všechno nesvalovali na vlivy vnější, mobilní IE 11 nepodporoval všechny oblíbené funkce z HTML, které některé stránky využívají.

CS24

Cílem Microsoftu je proto dohnat podporu chybějících funkcí. O tom, co Redmondští ze zoufalosti provedli, bychom mohli hodiny debatovat. Minimálně ale víme, že se nám zážitek z brouzdání výrazně zlepší.

Zdroj: IEBlog