Hlavní navigace

IE8 jako nejbezpečnější prohlížeč

24. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tedy alespoň v oblasti obrany proti sociálnímu inženýrství, které však dnes patří mezi nejčastější a nejúčinnější způsoby loudění osobních informací z uživatelů internetu. Test provedla organizace NSS LabsEN s šesti webovými prohlížeči: mimo zmíněného IE8 (v RC1 verzi) rovněž Apple Safari 3, Google Chrome 1.0.154, Internet Explorer 7, Firefox 3.07 a Opera 9.64.

K ocenění „nejrychlejší prohlížeč“ (alespoň dle Microsoftu) si IE8 může přidat 69% hodnocení ochrany uživatele. K výsledku mu dopomohl zejména SmartScreen filtr, o němž jsme se zmiňovali dříve. Stříbrnou si odnesla Mozilla se svým Firefoxem a výslednou 30% účinností vůči útokům typu phishing.

Safari sice nejprve proti rapidnímu tempu testování projevil nevoli neustálými pády, nicméně po přidání několikasekundové mezery dosáhl 24 %. Slibně začínající Google Chrome se po chvíli propadl na pouhých 16 %. Na vše stěžující si Opera získala hanebných 5 % a v těsném závěsu ukončil žebříček výsledků IE7, jenž zachytil minimální 4 % podvodných stránek.

Tento markantní rozdíl mezi novým Internet Explorerem a jeho předchůdcem znační jediné: Kdo jej stále nemá, měl by co nejdříve aktualizovat, což platí zvláště pro běžné uživatele - nejpočetnější oběti sociálního inženýrství.

Zdroj: NSS Labs via Softpedia