Hlavní navigace

iGPU v Haswellu pětkrát výkonnější než Sandy Bridge?

9. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Při porovnávání procesorů Intelu s integrovaným grafickým jádrem a APU od AMD se z toho pomalu stává klišé: Intel svého soupeře válcuje výkonem procesorových jader, AMD naopak vítězí ve hrách díky výkonnějšímu GPU. Avšak Intel postupuje mílovými kroky kupředu. Zatímco AMD plánuje mezi Llanem a Trinity zvýšit grafický výkon o polovinu, iGPU v Ivy Bridge má předchozí generaci překonat dle tvrzení Intelu o 60 %, podle Charlieho Demerjiana dokonce o 100 %. Haswell pak prý nasadí laťku na minimálně 2,5násobek výkonu Ivy Bridge.

Prototyp Haswellu z IDF 2011

O Ivy Bridge je známo, že výkonnější ze dvou variant grafického jádra bude mít 16 výpočetních jednotek (Intel je nazývá EU – execution units), oproti 12 u Sandy Bridge. Jenže podle SemiAccurate Intel významným způsobem přepracoval architekturu iGPU a výkon tedy nelze odhadovat jen podle počtu jednotek. Už jsme si povídali o tom, že grafické jádro v Haswellu bude existovat ve třech úrovních – „graphics tiers“ – označených jako GT1, GT2 a GT3. Charlie Demerjian tvrdí, že architektura tentokrát zůstane shodná s Ivy Bridge, avšak procesory s graphics tier 3 ponesou rovných 40 shaderů. Odtud tedy onen 2,5násobek, s předpokladem totožných frekvencí.

MMF24

Tyto hrubé počty se dost možná s realitou o velký kus minou, neboť jak dokazuje test Mirka Jahody, HD Graphics 3000 (Sandy Bridge GT2, 12 EU) zdaleka není dvakrát rychlejší než HD Graphics 2000 (Sandy Bridge GT1, 6 EU), reálně je náskok výkonnějšího iGPU přibližně poloviční. I při pesimistickém odhadu by ale iGPU v Haswellu mělo být na úrovni Radeonu s 400 SP, a to už se dostáváme do oblasti Llana a Trinity. Intel má samozřejmě před sebou ještě mnoho práce s ovladači, nicméně zdá se, že se situace pomalu ale jistě zlepšuje.

Zdroj: SemiAccurate