Hlavní navigace

Ikonická značka vypalovaček (a nyní SSD) Plextor končí

5. 1. 2024

Sdílet

Vypalovačka Plextor PX-W8432Ti
Zdroj: Raimond Spekking, podle licence: CC BY-SA 4.0
Majitel původně japonského výrobce se rozhodl ukončit značku Plextor, kterou v poslední době využíval zejména pro disky SSD. Produkty bude nadále nabízet pod svou další značkou SSSTC (Solid State Storage Technology).

Plextor vznikl pod jménem Texel v roce 1985 jako dceřinka japonské společnosti Shinano. Proslavil se díky čtečkám optických disků a následně zejména svými vypalovačkami (jednu jsem měl tehdy doma i já, pozn. autora).

V roce 2010 došlo k licencování značky konkurenční společnosti Lite-On a Plextor tak „změnil národnost“ z japonské na tchajwanskou. V roce 2019 jej odkoupila společnost Kioxia (původně Toshiba Memory). SSD značky Plextor spoléhaly na řadiče Marvell a podle některých zdrojů kvůli tomu přestaly být konkurenceschopné.

Pod značkou SSSTC bude nabízet SSD pro datová centra, pro koncové uživatele pak nadále pod vlastní značkou Kioxia. Rušení značky si všiml web Tom's Hardware. Oficiální zpráva Kioxie k dispozici zatím není, webové stránky Plextoru jsou však již přesměrovány na SSSTC.

Webové stránky Plextoru

Webové stránky Plextoru už nabídnou jen přesměrování

Autor: Kioxia

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.