Hlavní navigace

Čtvrtý italský operátor má další neskutečné tarify a vyzbrojil se na 5G

5. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

V Itálii tento týden skončila důležitá aukce, ve které se rozdělovaly frekvence pro budoucí 5G sítě. A byl ohromný zájem. Dvoutýdenní boj tamních operátorů vyústil ve 171 aukčních kol a do státní pokladny po úhradě licenčních poplatků připluje 6,5 miliardy eur, o 4 miliardy více, než byla vyvolávací cena.

Bojovalo se o pásma 700 MHz, 3,7 GHz a 26 GHz. Významně posílil i nováček na trhu Iliad, který za téměř 1,1 miliardy získal úseky ve všech třech pásmech. Zajímavé je, že v klíčovém spektru 700 MHz vyšla naprázdno tamní jednička Wind Tre.

Výsledky italské aukce o frekvence pro 5G sítě Výsledky italské aukce o frekvence pro 5G sítě

Iliad zažívá skoro pohádkový příběh. Operátor jen 50 dní po spuštění služeb nabral milion zákazníků. Po dalších dvou měsících přidal ještě jeden milion. Iliad vsadil na agresivní cenovou politiku. Zatím mu chybí stálé tarify, vždy zveřejní omezené množství výhodných nabídek, po kterých se jen zapráší.

KL24

TIP: Před pěti lety přišla mobilní revoluce. Operátoři, chceme další (komentář)

Jeho první tarif za 6 eur (155 Kč) měsíčně obsahoval neomezené volání i SMS a k tomu 30 GB dat. Teď už se sehnat nedá, ale Iliad přidal neméně atraktivní. Kdo nepotřebuje datovat, ten může za 5 eur (130 Kč) mít neomezené volání a zprávy v celé EU, k tomu získá ještě symbolických 40 MB pro domácí surfování a 40 MB pro EU. Náročnějším je určena neomezenka s 50 GB (v Itálii) a 4 GB (v EU) za 8 eur (210 Kč), v ceně je i neomezené volání do 60 zahraničních zemí.

Byl pro vás článek přínosný?