Hlavní navigace

Imgur také zachraňuje internet. Z velkých GIFů udělá úspornější video

10. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Populární galerie těch nejzábavnějších obrázků a 46. nejnavštěvovanější web světa učinil důležitý krok k tomu, aby byl internet zase o něco příjemnějším místem. Všichni znáte animované GIFy. Ošklivá videa s málo barvami a bez zvuku, přehrávají se ve smyčce pořád dokola a hlavně mají zbytečně velké datové nároky. Sedmadvacet let starý formát zkrátka nemůže být tak efektivní jako jeho moderní náhrady.

 

Před nedávnem si to uvědomil Twitter, který začal GIFy převádět do videosouborů. Teď totéž činí i Imgur.com. Nahrávané animované obrázky automaticky převede do videoformátu H.264 v kontejneru MP4. S obojím si poradí všechny hlavní prohlížeče i mobilní platformy. Imgur u nich umí vytvořit i nekonečnou smyčku. Jak uvádí sami provozovatelé, GIF o velikosti 50 MB dokázali zmenšit na video o velikosti 3,4 MB. Vaše připojení to určitě přijme s povděkem. (Menší GIFy do 5 MB ale Imgur nechává v původním formátu.)

Nyní je ještě důležité, aby GIFy pokud možno ani nevznikaly. Jejich tvůrci totiž původní obraz osekají na 256 barev, což výsledek často hodně zdeformuje. A hlavně se mohou vyhnout paradoxu, že nejdříve udělají z videa GIF a z GIFu pak opět video.

Zdroj: Imgur

Byl pro vás článek přínosný?