Hlavní navigace

Indie je dalším velkým cenzorem. Blokuje torrenty a video portál Vimeo

Sdílet

Zdroj: Redakce

Druhý nejlidnatější stát světa má s tím prvním řadu společných prvků, například internetovou cenzuru. V minulosti už tamní režim nechal zablokovat řadu velkých webů nebo jednotlivých stránek Facebooku či Googlu.

Aktuálně se na černou listinu indického ministerstva komunikací dostaly torrentové sítě The Pirate Bay, KickAssTorrents, BitSnoop a další. Překvapivě je na seznamu také populární video platforma Vimeo.

 

Dle zjištění TorrentFreaku jsou weby kompletně zablokované na úrovni hlavních internetových operátorů v zemi, a to Reliance Communications a Zylog Wi5. Oficiální zprávu nebo důvod blokovaní ovšem neznáme. Indická cenzura už má také svůj zápis na anglické Wikipedii. K filtrování z politických důvodů už docházelo před 13 lety, kdy byl tamní internet (web) ještě v plenkách.

Indie má v současnosti asi 1,2 miliardy obyvatel a přibližně 120 milionů z nich využívá internet. Po Číně (513 mil.) a USA (245 mil.) je třetí internetovou mocností. Avšas 10% podíl v populaci je hodně podprůměrný. (Viz InternetWorldStats)

Byl pro vás článek přínosný?