Hlavní navigace

Infografika: jak vypadal mezinárodní den IPv6

19. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na začátku měsíce proběhl celosvětový start protokolu IPv6. Po loňském jednodenním testu se letos řada společností rozhodla nabízet služby na „novém Internetu“ trvale. Nejdůležitější informace o IPv6 World Launch najdete v našem starším článku.

Sdružení Internet Society včera publikovalo infografiku, která významný den v dějinách celosvětové sítě přibližuje ve vizuální podobě. V ní se dozvíte hlavní motiv přechodu – vznik více možných adres pro koncová zařízení. Zatímco s IPv4 bylo teoreticky možné využít jen 4,3 miliardy IP adres (a proto došlo k jejich masivnímu sdílení), s IPv6 bude moci mít každé zařízení unikátní číselnou adresu, možných kombinací je 3,8 × 10^38. To je… hrozně moc.

KL24

Na mapce je vidět, které regiony čekají na IPv6 nejvíce. V asijsko-pacifickém regionu APNIC už na nejvyšší úrovni došly IPv4 adresy loni v dubnu. Evropa narazí na strop letos, Severní Amerika za rok. Afrika má rezervy na minimálně dva roky dopředu.

Do loňského testu se zapojilo přibližně 1000 webových služeb, letos jich bylo už minimálně 3000. Kromě toho IPv6 nasadilo i minimálně 65 internetových poskytovatelů (u nás třeba Netbox) a na nový protokol jsou plně připraveni výrobci síťových zařízení jako Cisco, D-Link, NEC, Yamaha nebo Zyxel.

World IPv6 Launch infografika

 

Byl pro vás článek přínosný?