Hlavní navigace

Infografika: Podívejte se, jak se za 20 let vyvinul web a prohlížeče

Sdílet

Zdroj: Redakce

Parta vývojářů okolo Google Chrome se pomocí několika zdrojových dat pokusila zachytit web a jeho technologie od roku 1991 až do současnosti. Výslednou interaktivní infografiku můžete prozkoumat na evolutionoftheweb.com.

V jednom přehledu najdete všechny důležité protokoly a formáty od HTTP a HTML1 až po současné prvky HTML5 a CSS3. Nechybí ani průniky těchto technologií s nejslavnějšími prohlížeči od prvního Mosaicu, přes Nescape až po Chrome, a to včetně mobilních verzí.

U jednotlivých technologií se můžete dozvědět několik detailů, další podrobnosti najdete v přiložených odkazech. U prohlížečů si zase můžete prohlédnout, jak vypadaly jednotlivé verze díky velké sadě screenshotů.

Kromě Browsers & Technologies si určitě všimněte i karty The Growth of the Internet. V ní najdete, jak se za tu dobu vyvíjel počet uživatelů Internetu a jak se zvyšoval datový provoz.

Tip: při prohlížení vám určitě přijdou vhod tlačítka pro zvětšení/zmenšení grafiky, ani na Full HD monitor se jinak graf nevejde celý. Vpravo nahoře si infografiku můžete přepnout do inverzních barev, pokud vám vadí přemíra bílé.

 

Via +Pavel Ungr