Hlavní navigace

Informační chaos v praxi: má Intel problémy s výrobou Ivy Bridge čipů?

28. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zprávy o odložení dodávek mobilních dvoujádrových 22nm čipů Intel Ivy Bridge se objevily již minulý týden. Původní odůvodnění znělo, že výrobci notebooků mají příliš velké zásoby počítačů se současnou 32nm generací Sandy Bridge a Intel se takto snaží pomoci s jejich doprodejem. Financial Times ale teď přišly s rozhovorem s viceprezidentem Intelu a ředitelem Intel China Seanem Maloneym, ve kterém se objevila i zmínka o problémech s výrobním procesem.

Jak to všechno začalo? Nejdříve se objevila zpráva na Digitimes, která mluvila o plánovaném odkladu Ivy Bridge procesorů z výše zmíněných důvodů. Částečně z ní vyplývalo, že se bude jednat o notebookové procesory, nicméně nebylo to explicitně zmíněno. O zhruba den později bylo upřesněno, že se odklad bude týkat mobilních dvoujader a že desktopové procesory a mobilní čtyřjádra přijdou podle plánu v dubnu/apríli. Odůvodnění bylo stejné – snaha pomoci ODM doprodat starší, naskladněné notebooky. Pak se objevila zpráva o tom, že zaváděcí ceny Ivy Bridge budou nižší o až 70 USD, což by mělo pomoci usnadnit přechod na novou platformu.

 

CS24

A teď do toho přišla zmíněná zpráva z Financial Times. Ve zveřejněném rozhovoru se o tom Maloney zmiňuje jen letmo, ale potvrzuje, že Intel má s novým 22nm výrobním procesem nespecifikované problémy a odklad o 8 až 10 týdnů (na červen/jún) je způsoben právě jimi. Opět není specifikováno, zda se opravdu jedná pouze o notebooková dvoujádra, všechny mobilní procesory nebo dokonce úplně celou Ivy Bridge platformu, na základě použitých formulací ("machines equipped with Ivy Bridge" atd.) se však alespoň prozatím kloníme k názoru, že dřívější informace platí a zpoždění se tak bude týkat "jen" dvoujádrových CPU. Snad to není jen zbožné přání.

Zdroj: Financial Times