Hlavní navigace

InjectTunnel – snadné ovládání Radeonu

24. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Majitelé GeForce mají Precision od eVGA, majitelé Radeonů mají nově InjectTunnel (od Bělorusů). Jen se o něm zatím málo ví. Co mají tyto programy společného? Velmi rychlý přístup k nastavení frekvence jádra/pamětí (přetaktování) či regulaci ventilátoru, dále zcela jistě přehledné rozhraní.

Precision si z RivaTuneru odnesl pěkné grafy (sledování teplot, taktů, otáček větráků), InjectTunnel zase podrobně sleduje power management karty. Krom otáček větráků vidíte PState, napětí jádra, aktuální takt, takt PCI Express, počet PCIe linek, teploty ze dvou různých čidel a aktuální vytížení GPU.

Otáčky větráku můžete měnit pomocí táhla, ventilátor je možné v některých případech i zcela zastavit. V případě Windows Vista x64 a Radeonu HD 3850 mi nefungovala správně detekce otáček (v procentech, hodnota bohužel není v rpm), namísto nějakých 700 rpm se mi zobrazovala nula. Regulace táhlem naopak fungovala, při přesunu na 100 % už byly otáčky dle hluku v řádu tisíců.

Stejně jako třeba RivaTuneru, ani InjectTunnelu nechybí možnost spouštění při startu. Můžete program nechat naběhnout do systémové lišty (kam se i při běžném spuštění usadí po klepnutí na Minimalizovat) a nastavit zjištěné optimální hodnoty frekvencí i otáček ventilátoru.

InjectTunnel je vlastně rozhraním k ATI OverDrive a skrze ovladače Catalyst přistupuje ke změnám taktů či otáček. Výhodou ale je, že nemusíte mít nainstalován celý balík s Catalyst Control Center, pro funkčnost stačí holý ovladač Catalyst. Nové vámi zvolené frekvence jsou aplikovány až při detekované 3D zátěži, ostatně to jste z obrázku aplikace vytušili určitě sami.

MMF24

Catalyst Control Center je především na Windows XP neohrabanou záležitostí, ATI Tray Tools má zase tyto základní věci vcelku utopené v dalších nabídkách. InjectTunnel se určitě dočká obliby.

Zdroj: Showsnock Softnology
(tip: Comby v našem diskuzním fóru a jeho 1000 MHz na Radeonu HD 4770)

Autor článku