Hlavní navigace

Grafická karta do slotu pro SSD: firma Innodisk vyrábí GPU ve formě modulu M.2

8. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Do slotů M.2 se kromě skutečných SSD dají nainstalovat různé redukce na rozhraní U.2 nebo SATA a další adaptéry. Ale grafická karta v provedení modulu M.2?

Když byl do počítačů a notebooků uveden slot M.2, byl určen pro moduly SSD. Ale protože toto rozhraní elektricky odpovídá PCI Expresu používanému pro rozšiřující karty, má o dost širší možnosti. Do kratší verze slotu se běžně instalují bezdrátové moduly, ale před pár lety jsme tu psali třeba i o dvouportových gigabitových síťovkách, které v provedení M.2 vyrábí tchajwanská firma Innodisk. A přesně ta samá nyní vyrobila ve stejném provedení i první grafickou kartu, která se instaluje do slotu M.2. Tento adaptér byl formálně odhalen, ale neznáme zatím přesně jeho označení. Jde o 80mm modul (tedy formátu 2280), jenž poskytuje až tři obrazové výstupy. Ty ale samozřejmě nemohou přímo ústit ven ze skříně jako u standardní karty. Na PCB modulu, který můžete vidět nahoře v záhlaví článku, jsou jen vývody, které se kabelem propojí buď na nějaký bracket se samotným portem, nebo přímo na interní LCD panel počítače přes rozhraní LVDS. Toto zařízení se totiž asi typicky bude používat v různých embedded a průmyslových aplikacích.

2D grafika s čipem Silicon Motion

Kromě LVDS je podporováno také DVI-D a HDMI. Rozlišení může být až 1920 × 1080 při 60 Hz nebo 4K při 30 Hz na rozhraní HDMI. Jako grafická karta je tento modul určen pro zařízení, kde není třeba 3D výkon, nejde o standardní GPU v dnešním smyslu. Místo čipu Radeon nebo GeForce je použitý jednoduchý grafický adaptér Silicon Motion SM768. Ten akceleruje jen 2D zobrazení plus přehrávání multimédií. Zvládne dekódovat H.264 a starší formáty jako MPEG-4/H.263, MPEG-2, MJPEG, RealVideo, VC-1, Theoru. Připojen do systému může být buď přes USB 3.0 nebo PCI Express 2.0 ×1/×2; modul od Innodisku pravděpodobně používá druhou možnost. V pouzdru nebo na modulu by také měla být integrována paměť DDR2 nebo DDR3. V tiskové zprávě se ale neuvádí přesná kapacita.

Diagram čipu Silicon Motion SM768

Akcelerace 3D přes DirectX nebo OpenGL (či OpenGL ES) není čipem SM768 vůbec podporována, ale zařízení by mělo mít ovladače pro Linux i Windows. Samotné „GPU“ by mělo mít dle výrobce podporu i pro Android a dokonce i MacOS. Z popisu funkcí je asi jasné, že nemůže nahradit skutečnou grafiku v typickém osobním počítači, i když jde o hezkou kuriozitu. Smyslem zařízení je poskytnout obrazové výstupy navíc v kompaktních embedded zařízeních, kam se nevejde karta PCI Express.

KL24

Asi by se dalo uvažovat i třeba o použití v NAS nebo serveru, kde potřebujete grafiku jen pro občasné zobrazení nebo aby systém naběhl (nicméně v takových případech se většinou používají integrované čipy ASpeed kombinující IPMI a 2D grafiku). Tyto moduly by asi někdy byly zajímavé i pro uživatele PC s takto specifickými potřebami, ale asi nebude moc snadné je na trhu sehnat. Jakožto specializovaný hardware pro embedded sektor asi nebudou prodávány v běžné distribuci a obvykle je asi bude nutné objednávat přímo u výrobce ve větších množstvích.

Cena těchto adaptérů není známá. Firma Innodisk je na svém webu zatím nemá, takže jejich odhalení bylo asi teprve předběžné a do nabídky se dostanou až posléze. Firma ale mimochodem má na stránkách starší verze tohoto hardwaru používající ještě rozhraní Mini PCI Express. Ty jsou ještě menší, ale podporují jen Full HD rozlišení. Výrobce u nich uvádí spotřebu 1,98 W (3,3 V/0,6 A), což asi dává i představu o tom, kolik energie bude potřebovat M.2 verze.

Byl pro vás článek přínosný?