Hlavní navigace

Instalace starších programů ve Windows 7

12. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Při instalacích některých programů pod Windows 7 se setkáte s problémy. Nespočet chybových hlášek, které poukazují na nekompatibilitu a nesprávnou funkčnost, vás může odradit od instalace. Pokud s ní máte potíže, před instalací programu klepněte pravým tlačítkem myši na instalační balíček programu a zvolte Troubleshot Compatibility.

Průvodce instalací

V novém okně vás uvítá pomocník pro instalaci programu, klepnutím na Next spustíte detekci možných problémů s programem. Po pár vteřinách dostanete na výběr z několika možností, které průvodci ulehčí rozhodování. První volba, The program worked in earlier versions of Windows but won't install or run now, znamená, že program fungoval v předchozích verzích Windows, ale teď nejde nainstalovat nebo spustit. Druhá volba, The program does not display correctly, poukazuje na potíže programu se zobrazením (grafický problém). Třetí hláška, The program requires additional permissions, vás informuje o nedostatečném oprávnění (nejspíš budete potřebovat administrátorský účet). Pokud svůj problém nenajdete ani v jednom z předchozích bodů, zvolte možnost I don't see my problem listed.

Většina problémů se staršími programy na Windows 7 spadá do první a třetí kategorie. Pro rekapitulaci: znamená to, že program nelze nainstalovat a navíc potřebuje jiná práva, než uživatelská. Po zadání těchto voleb pokračujte klepnutím na tlačítko Next.

V novém okně se vás instalátor zeptá, v jaké verzi operačního systému program fungoval. Konkrétní verzi zaškrtněte jen v případě, že jste si byli stoprocentně jistí, ve které verzi Windows program fungoval. Nejčastější volbou budou systémy Windows XP a Windows Vista. Pokud si nejste jisti, označte volbu I don't know (česky „nevím"). Pro pokračování klepněte na tlačítko Next.

Před instalací samotného programu se zobrazí všechny informace, které můžete zkontrolovat, můžete se ale i vrátit zpět a nastavit jiné hodnoty. V rekapitulaci tedy naleznete: Windows Compatibility mode - mód kompatibility Windows, Display settings - nastavení zobrazení a User account control - nastavení uživatelských práv. Pro instalaci klepněte na tačítko Next (Další).

Instalace programu

Nyní dochází k samotné instalaci programu, tak jak jste normálně zvyklí. Pokud dojde během instalace programu k potížím, můžete instalaci ukončit a vrátit se k průvodci instalace, který zůstává neukončen. Na výběr máte tři možnosti. První volba, Yes, save these settings for this program, slouží k ukončení instalace, pokud vše proběhlo v pořádku. Druhá volba, No, try again using different settings, slouží pro opakování instalace s nastavením jiných voleb. Třetí možnost, No, report problem to Microsoft and check online for solution, vás přeměruje na nápovědu. Tuto volbu vzhledem k první funkční RC systému moc nevyužijete.

CS24

Otestované programy

Naše redakce testuje Windows 7 při každé příležitosti. Snažíme se na tomto operačním systému normálně pracovat, abychom co nejlépe nasimulovali podmínky vhodné pro práci s programy.

Bezproblémové aplikace

  • Microsoft Office 2007 (kancelářský balík)
  • Total Commander (správce souborů)
  • Zoner Photo Studio Professional 11 (grafický program)
  • Skype 4 (komunikační program)
  • Norton 360 (antivirus)
  • Winamp 5.55 (multimediální přehrávač)
  • Ashampoo Burning Studio Free (vypalovací program)
  • Media player Classic (multimediální přehrávač)
  • Google Earth (zeměpisná aplikace)
  • PSPad (textový editor)
  • Trackmania Nations Forever (hra)

Aplikace fungující s využitím Troubleshot Compatibility

  • Nero 6 (starší vypalovací program)
  • Nokia PC Suite (obslužný program pro telefony Nokia)

Nestabilní aplikace

  • QiP (komunikační program)