Hlavní navigace

Instalátor Windows 10 TP se oproti předchozím verzím neliší [fotogalerie]

1. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft před pár hodinami zveřejnil instalátory Windows 10 Technical Preview a my jsme se do testování pustili prakticky okamžitě. Systém sice ještě není finální a obsahuje spoustu prvků prozatím zkopírovaných z Windows 8, ale novinky v podobě nabídky Start nebo virtuálních ploch už odhalil v plné parádě.

Zatím se nezměnil ani samotný proces instalace. V jejím průběhu překvapivě nemusíte zadat produktový klíč, přestože jej Microsoft při stahování ISO obrazu uvádí. Obrazy jsou mimochodem skoro dvakrát větší než dřív. Stále se však vejdou na DVD.

 

Systém na disku ale výrazně více místa nespotřebuje a instalace se subjektivně stejně dlouhá jako u Windows 8. Ze starší verze si Windows 10 umí načíst nastavení, pokud jste si jej nechali ukládat do cloudového úložiště SkyDrive.

MMF24

Česká verze Windows 10 TP chybí, u testovacích sestavení systému tomu tak bylo vždy. Minimálními pořadavky jsou 1GHz procesor, 1/2 GB RAM (32bitová/64bitová edice), 16GB úložiště a potřebovat budete i grafickou kartu s podporou DirectX 9 a ovladačem WDDM.

Technical Preview zatím neobsahuje vylepšené dotykové ovládání, samotná firma uvádí, že systém nejlépe funguje s myší a klávesnicí. Součástí instalace není Windows Media Center a systém tak ve výchozím stavu ani nepřehraje filmové DVD. Platnost Technical Preview skončí 15. dubna 2015, takže do té doby určitě vyjde ještě minimálně jedna verze (Consumer Preview?).