Hlavní navigace

Instantbird 1.0: Příliš jednoduchý komunikátor

14. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Chatování ve všech sítích

I v České republice se stala věc natolik nevídaná, že by se jí v minulosti spousta lidí vysmála. Nezdolná chatovací síť ICQ se u nás zabydlela natolik dobře, že si celá léta užívala výsadní pozici, z níž ji nesesadili ani aktivisté bojující proti jejím zásadním nešvarům – časté výpadky sítě, zastaralá a restriktivní technologie a mizerná bezpečnost byly skutečnými problémy, které nešlo přehlížet. Stejnojmenný klient, tedy ICQ, nijak neválel a velké množství Čechů skutečně odradil. Nikoliv však od používání sítě, kde jste potkali každého, zatímco jinde, například v MSN bylo Čechů velmi málo. Lidé hromadně opouštěli klienta ICQ, v této síti ovšem z logických důvodů setrvali.

Vysoké oblíbenosti dosáhl zejména ruský klient Quiet Internet Pager. QIP se u nás stal pojmem, a to navzdory náhlým přívalům rusky napsaných nevyžádaných zpráv z falešných účtů. Výpadky sítě po přechodu samozřejmě zůstaly a celková nespolehlivost služeb a drsné licenční podmínky ICQ se rovněž nijak nezlepšily. Zajímavé funkce programu dokázaly uvedené problémy uživatelům vynahradit. Alternativní klienti, ač je licenční ujednání výslovně zakazovalo, u nás z velké části nahradily oficiální chatovací klient. Výměna programů proběhla dokonce i u technicky méně zdatných jedinců.

ICQ ale po letech přeci jen padlo, pokud se to tak dá říct. Ne, že by jej všichni naráz přestali používat a přešli ke konkurenci. Naopak, za ohrožením silné pozice „ajska“ stojí sociální síť Facebook, čili žádný přímý konkurent. Ano, stala se věc nevídaná.

Pozice ICQ slábne

Od chatování v síti ICQ řada lidí upustila, zejména odpůrce Facebooku byste od ní ale neodtrhli. Poměrně populární Jabber (využívá ho kupříkladu Google Talk) a MSN (s klientem Windows Live Messenger) nelze přehlížet, protože se i zde nachází dostatek příznivců textové komunikace. Kontakty se nám zkrátka rozprostřely do několika velkých chatovacích služeb a vzhledem k tomu, že je sjednocení v nedohlednu, nemáme jinou možnost než vybrat si víceprotokolového kecálka, který zboří hranice a spojí nás se všemi požadovanými sítěmi. Kromě těch známých a letitých se dneska neobejdeme právě bez Facebooku.

Propojení s Facebookem přitom nabízí řada chatovacích služeb. Třeba v klientech ICQ a Windows Live Messenger si s lidmi z největší sociální sítě v klidu popovídáte, jenže tím to končí. Pakliže jste v síti ICQ, na komunikaci s kamarády připojenými v MSN můžete zapomenout. Bohužel.

Něco jako oficiální facebookovský nativní klient pro Windows naneštěstí neexistuje, takže když vám nevyhovuje webová verze chatu, musíte se obrátit na nějakého toho alternativního víceprotokolového kecálka.

Instantbird – nováček v oblasti chatování

Instantbird má ambice oslovit širokou základu chatovacích nadšenců, všechny používané sítě ostatně podporuje, čímž splňuje základní předpoklad. Jak to ale u neoficiálních klientů bývá, nevyužijete s ním zdaleka všechny možnosti, které daná síť nabízí. Pomocí Instantbirdu se k síti přihlásíte a dále jste omezeni na jednoduchou textovou komunikaci. Možnosti nastavení se skutečně omezují na zadání přihlašovacích údajů a vaší přezdívky. Případně přenastavíte proxy, tam se ale program stejně řídí primárně hodnotami z operačního systému.

Extrémně strohým možnostem se nelze příliš divit, neboť se Instantbird zrodil relativně nedávno a je ještě v plenkách. O to víc udiví fakt, že se autoři rozhodli přikročit ke skokovému navýšení čísla verze. Těsně před vydáním současné verze se aplikace tvářila jako Instantbird 0.3. Lusknutím prstů se z něj stal dospělák s označením 1.0. Jen aby to jinak sympatickému kecálkovi nezlomilo vaz. Natěšený člověk si jej stáhne, první dojem ho ale může odradit na pěkně dlouho.

Na první pohled přehledná – a vlastně i pohledná – aplikace je totiž, jak sami záhy zjistíte, až příliš jednoduchá a do dospělého klienta má daleko. Vyloženě vám znemožní se s ní sžít. Vývojáři prozatím nestihli dodělat až příliš mnoho funkcí, což vám začne dříve či později vadit. Co na tom, že nefunguje posílání souborů. Co na tom, že nezprovozníte videochat s kontakty z Windows Live Messengeru – to většinou nefunguje ani v jiných alternativních klientech. Trápit vás budou zásadnější věci.

Bez zbytečných registrací

Hezké je, že po vás Instantbird nechce vytvořit si vlastní účet po vzoru Quiet Internet Pageru nebo Digsbyho, bez něhož aplikaci nelze používat. Protože však staví na jádru Firefoxu, mohl by vývojový tým v budoucnu zabudovat do svého výtvoru i synchronizační schopnosti – pak by vás registrace neminula. Zálohování konverzací a nastavení by v každém případě přišlo vhod. Již od samého začátku se ale funkcionalita kecálka dá rozšířit doplňky.

Poznávací znamení Mozilly se bohudík neztratila a protože je mnoho vývojářů s tvorbou doplňků pro tuto platformu obeznámeno, lze očekávat docela vysokou účast z řad veřejnosti. A že ji Instantbird potřebuje. Doplňky dokáží odvrátit i totální pohromu, při níž autoři programu třeba na implementaci některých funkcí zapomenou úplně, případně jejich práce skončí fiaskem jiného druhu. Za krátký život, kdy o sobě navíc Instantbird nedával příliš vědět, vzniklo doplňků docela málo. Alespoň pár zajímavých kousků se mezi nimi i tak najde. Vraťme se k nim ale později.

Absence řazení kontaktů, podpora doplňků

Absence řazení kontaktů

K jinak naprosto standardně vypadajícímu seznamu kontaktů zvolili vývojáři nevšední přístup. Zrušené třídění kontaktů do skupin zastupuje štítkování (i v počeštěné verzi se budete setkávat s pojmem „tagy“). Chcete-li někoho přesunout do jiné „skupiny“, pravděpodobně nejdřív vyzkoušíte klasickou metodu táhni a pusť. S tou zde nicméně nepochodíte, vše se provádí nešikovně pomocí kontextové nabídky. A protože hovoříme o štítcích, které fungují jinak než skupiny, budete se muset smířit s tím, že k jednoduchému přesunutí z jedné kategorie do druhé vede mírně trnitá cesta. Přiřazením jiného štítku ten původní totiž nezmizí – a tagů lze ke každému přiřadit libovolný počet.

Sekci Tagy v kontextové nabídce budete proto muset navštívit několikrát. O žádném komfortním řešení proto nemůže být řeč. Situace se vyhrotí, pokud jste byli zvyklí dříve kategorizování do skupin opomíjet a nechat komunikátor řadit uživatele do tří kategorií: připojení, nečinní (či zaneprázdnění) a odpojení. Ve skupinách pak můžete mít takový nepořádek, že třídění v Instantbirdu nepřipadá v úvahu. Leda by bylo vaším záměrem skoncovat se životem. Úplné vypnutí štítků program nepochopitelně nenabízí, přesto malou oklikou můžete rozdělení seznamu kontaktů na jediné základní kategorie – vymezení na „online“ a „ti druzí“ přesto nedosáhnete.

Přesunutím ukazatele myši na skupinu – vlastně na štítek – se na pravé straně nadpisu ukáže křížek. Klepnutím na něj zrušíte přiřazení onoho konkrétního štítku ke všem kontaktům. Vypořádáte-li se podobně se všemi tagy, zbude vám nakonec jedna velká skupina s názvem „Další kontakty“. Když už nic jiného, nebudete mít aspoň celý seznam rozkouskovaný.

Bohužel se nedá říct, že by se vám poté kontakty vymezily podle stavu připojení. Naprosto zásadní nedostatek Instantbirdu spočívá v nemožnosti seřadit kontakty jinak než podle jména. Dohromady se vám budou míchat lidé připravení k chatu a lidé zaneprázdnění. Odpojení jedinci vás trápit nebudou, ty můžete skrýt. Schovávat můžete i celé skupiny. Jakmile některou skryjete, přesunou se lidé z ní opět do Dalších kontaktů. Přirozeně jenom dočasně, na rozdíl od regulérního odstranění tagu nejde o nevratnou akci. Mimochodem, všimněte si, že tvůrci sami štítky v některých případech (např. v kontextové nabídce štítku) označují nesprávně jako skupiny. Tagů ale může mít kontakt několik, zatímco nikdy nemůže patřit do více než jedné skupiny.

Doplňky, čeština a doplňky

Slučování kontaktů v Instantbirdu paradoxně přítomné je a funguje dobře. Přetažením vznikne jediný kontakt – a vy si nebudete muset lámat hlavu, do které sítě vašemu kamarádovi napíšete. Vybere se ta, k níž je zrovna připojený. Do jisté doby vcelku běžná funkce vám doslova vytře zrak ve chvíli, kdy se váš přítel odpojí a přihlásí se do sítě nové. Kecálek slibuje automatické přehození výhybky, což zní bezesporu skvěle. Starosti prostě přenecháte programu, který si s používáním více chatovacích služeb poradí bravurně. Proč ne.

Na jakékoliv další zásahy do seznamu kontaktů zapomeňte. Pokud nepočítám jednoduché skinování, jediná součást aplikace, kde si lze něco do větší míry přizpůsobit, je konverzační okno. Výchozí motiv vzhledu zahrnuje bubliny a svým zpracováním dokáže okamžitě zaujmout. Přesto můžete využít jiné zabudované motivy, nebo si z webové galerie stáhnete grafiku vytvořenou samotnými uživateli. Na internetu rovněž získáte řadu alternativních sad smajlíků. Své místo si v galerii drží zejména smajlíci z ICQ 6 nebo z MSN Messengeru. Odkaz na příslušnou galerii najdete vždy v nastavení. Podvozek od Mozilly se projevuje kromě dobré podpory doplňků rovněž viditelně – Správce doplňků jako by z oka vypadlo tomu z Firefoxu.

Díky tomu do Instantbirdu nainstalujete také jazykové balíčky a slovníky pro kontrolu pravopisu. Český slovník si do webové galerie ještě cestu nenašel, teoreticky ale můžete použít ten určený přímo pro Firefox. Česká lokalizace programu naopak byla dokončena ještě před vydáním verze 1.0 a zařadila se tak k prvním hotovým překladům. Český jazyk vás uvítá už na oficiální stránce, zatímco galerie doplňků na přeložení zatím čeká.

Uspěchané vydání?

Pravděpodobně si teď kladete palčivou otázku, proč jsme nezmínili jiné funkce. Instantbirdu prostě schází. Nebo se dobře ukrývají. Inteligentního kopírování textu z konverzace si vlastně vůbec nevšimnete. Vězte, že by bez něj kopírovaný text postrádal tak hezké formátování.

Jakmile se ve větší míře spustí výroba rozšíření (k tomu je zapotřebí v první řadě komunita), řada problémů vezme za své. Již nyní se najde doplněk, který vyřeší jeden z nedostatků – absenci správce stavových zpráv. Program si jinak více než jednu aktuální zprávu nepamatuje. Na řadu jiných absentujících funkcí ale neexistuje žádný lék a naše čekání ukončí dříve či později buď vývojáři Instantbirdu, nebo komunita s vytaseným rozšířením. Zvukové oznámení příchozích zpráv například buď vypnete, nebo zapnete. Při kterých událostech se má zvuk přehrát, neovlivníte. Natož abyste výchozí zvuk vyměnili za jiný. A podobných prohřešků se autoři dopustili v celém programu. Označit Instantbird číslovkou 1.0 muselo chtít z jejich strany hodně odvahy.

Zároveň nám naznačují, že se nechtějí zaměřit pouze na obyčejné chatování, nýbrž se zaměří i na sociální aspekty. Počáteční podpora mikroblogovací služby Twitter avšak vyhlíží dost nevábně a uspořádání okna s příspěvky postrádá logiku. Po zavření okna musíte v klidu počkat na další příchozí příspěvky. Teprve tehdy se Twitter otevře znovu, ručně jej k tomu nijak nedonutíte. Grafické upozornění na příchozí tweety se nijak neliší od jakéhokoliv jiného oznámení v Instantbirdu. Pro všechny se používá vysouvací okénko s nevzhledným šedým pozadím, které se objevuje vždy u oznamovací oblasti.

Toto upozornění si nejspíš pamatujete z Firefoxu, kde se takto řeší oznámení o dostupné aktualizaci. Vývojáři kecálka šedou podobu převzali a používají ji ve všech případech, kde je nějaké vysouvací upozornění požadováno. Vzhledem k použité technologii vás nepřekvapí, že jinak integrace se systémem dosahuje dobré úrovně. Decentně použité Aero vám nezpůsobí špatně od žaludku, jak se to stává v případech, kdy vývojáři aplikují Aero skoro na všechny ovládací prvky, i když se to ani trochu nehodí. Rychlé úlohy v jumplistech ve Windows 7 obsahují ovládací panel na přepínání statusu, zde není co vytknout.

KL24

Instantbird se snaží dospět příliš rychle. Obávám se, že byste jej opustili, i kdybyste hledali jenom jednoduchého kecálka. Pakliže by obsahoval základní funkce, například řazení seznamu kontaktů jinak než podle abecedy, nebylo by mu v podstatě co vytknout. „Jednoduchý instant messenger, který vás nebude obtěžovat miliony funkcí a odvádět vaši pozornost od chatování,“ to by hlásaly slogany. Než dáte Instantbirdu šanci, nechte raději vývojářům ještě čas, aby vychytali základní mouchy.

Instantbird 1.0: www.instantbird.com
Galerie rozšíření: addons.instantbird.org
Jazyk: Česky
Podporované platformy: Windows 2000 – 7

Byl pro vás článek přínosný?