Hlavní navigace

Integrovaná regulace napětí z Haswellu u Skylake nebude, vrátí se v Ice Lake

14. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když Intel před dvěma lety uváděl procesory Haswell, bylo jednou z významných, i když z pohledu uživatele ne moc viditelných inovací umístění regulátorů napětí přímo do procesoru. To znamenalo, že základní desky do CPU dodávaly jen dvě napětí (druhá větev byla pro paměťové moduly) místo nějakých šesti u platformy LGA 1155. Ačkoliv šlo o dosti zajímavou inovaci, už déle se mluvilo o tom, že v dalším cyklu „Tick-Tock“, tedy s čipy Skylake, bude tato vymoženost zahozena a Intel se v tomto ohledu vrátí do doby před Haswellem.

Tuto zprávu nyní opět oprášil web HardwareLuxx, podle nějž skutečně platí a nová CPU regulátory napětí mít nebudou. Podle tohoto webu to ovšem není jen věcí Skylake, ale také jejich nástupce Kaby Lake. Tyto čipy (o jejichž existenci jsme se dozvěděli jen nedávno) jsou zdá se refreshem Skylake a mají pasovat do stejného socketu, tudíž není překvapení, že budou mít z hlediska napájení stejné uspořádání bez integrované regulace. Dávalo by smysl, pokud by byla absence integrovaného regulátoru zachována po celý cyklus, tedy ještě v 10nm čipech Cannon Lake, které jej coby „Tick“ měly zakončit.

Proto je poněkud zvláštní, že zpráva webu HardwareLuxx Cannon Lake nezmiňuje, zato však hovoří o jiných čipech s názvem Ice Lake, v nichž se má napěťový regulátor opět vrátit do CPU. Není uvedeno, kdy mají tyto procesory přijít na trh, ani to, na jakém procesu se mají vyrábět. Ovšem některé weby tuto zmínku interpretovaly tak, že generace Cannon Lake je zrušena a Ice Lake je náhrada za ní, tedy že jde o první 10nm procesory následující po Kaby Lake.

Schéma napájení Haswellu pomocí integrovaného regulátoru napětí
Schéma napájení Haswellu pomocí integrovaného regulátoru napětí

 

Co je Ice Lake zač?

To by teoreticky mohla být pravda, kvůli výše uvedenému se mi to ale příliš nezdá. Cannon Lake mělo být původně „tickem“, což znamená, že desktopové verze měly pasovat do socketu LGA 1151, který s jednotným napětím nemá počítat. Ice Lake by tudíž s desktopovým Skylake nebylo kompatibilní. Je možné, že Intel tuto změnu přesto udělá a problém bude vyřešen čistě tak, že Ice Lake do socketu LGA 1151 neuvede. Pouzdro BGA kompatibilitu se staršími deskami nepotřebuje a proto by i tick mohl přinést takovouto změnu. Tím pádem by Ice Lake byl uveden jen pro notebooky a další segmenty nepoužívající desktopový socket. Tena by byla odkázána jen na 14nm refresh Kaby Lake.

 

Alternativním vysvětlením pak je, že Cannon Lake zrušen není a Ice Lake je ve skutečnosti až následující „Tock“, pro nějž pokud vím doposud jméno známo nebylo. Jelikož v Intelu má jak tock, tak tick jednoho cyklu na starosti stejná vývojová divize, dávalo by to smysl. V následujícím cyklu se totiž do akce opět vrátí skupina odpovědná za Haswell a Broadwell, která tento nápad poprvé implementovala. Teoretickou možností je ale i to, že Ice Lake vůbec nepatří k „velkým procesorům“. Nedávno jsme se dozvěděli, že následník čipů Braswell má mít kódové označení Apollo Lake, a Ice Lake by tak teoreticky mohl být i jeho 10nm potomkem – a tedy patřit do linie Atomů.

Procesor Intel, pouzdro s více čipy

 

Integrovaná regulace napětí musela ven kvůli TDP

Zajímavý je i důvod, který pro odstranění integrovaného regulátoru napětí HardwareLuxx uvádí. Jeho zdroje údajně přinesly informaci, že tato operace musela být provedena kvůli spotřebě a zahřívání, kterou měnič napětí se sebou přinesl. Jak jste si asi všimli, napájecí kaskády na deskách se zahřívají, a při větších zátěžích docela významně (proto také měření na 12V větvi při zátěži mohou ukazovat vyšší příkon, než by odpovídal TDP procesoru – což bývá chybně interpretováno jako jeho překročení, ve skutečnosti jsou ale na vině ztráty v napájecí kaskádě). Tato spotřeba a teplo navíc byla u Skylake údajně problémem a proto bylo zvoleno staré řešení.

KL24

Pokud je ovšem problém skutečně jen v TDP, znamená to, že integrovaná regulace není fundamentálně chybným řešením a dává tedy smysl, že se někdy v budoucnu to procesorů opět vrátí.

Zdroj: HardwareLuxx

Byl pro vás článek přínosný?