Hlavní navigace

Názor k článku Intel možná bude mít 10nm čipy dřív. Prý dostává pod kontrolu problémy s výtěžností od Radek Holeček - Ono těch "klasických" akcionářů je stále naprostá většina,...

  • 3. 10. 2018 16:40

    Radek Holeček

    Ono těch "klasických" akcionářů je stále naprostá většina, jak se ostatně můžete přesvědčit třeba na Yahoo finance, kde jsou u každé společnosti i největší (cca vše nad 1 %) akcionáři. Ti spekulanti jen dělají většinu obchodů, protože protáčejí pořád ty samé akcie. Třeba u Intelu se každý den zobchoduje jen cca 0,5 % akcií, za posledních 5 let se jen 4x zobchodovalo víc jak 2 % akcií za den. Ale denní výkyvy ceny jsou samozřejmě i výrazně větší.
    Lidem, firmám a fondům, kteří akcie drží kvůli dividendám jsou denní pohyby ceny v podstatě ukradené. Ty fondy občas na konci účetního období vyženou cenu krátkodobě pár většími obchody buď dolů nebo nahoru, podle toho, jak se jim hodí, ale většina ty akcie drží dlouhodobě a stabilně.
    U AMD těch spekulantů bude víc. Dividendy vypláceli naposledy na jaře roku 1995, takže dneska už je pravděpodobně nikdo kvůli dividendám nedrží. Tedy alespoň já si nedovedu představit takovou trpělivost. A když je víc spekulantů, jsou i větší výkyvy ceny.