Hlavní navigace

Názor k článku Vyšly zprávy, že Intel úplně zrušil 10nm výrobní proces. Firma je však důrazně popírá od Radek Holeček - S tím Globalfoundries je to ale trochu jinak....

  • 23. 10. 2018 8:51

    Radek Holeček

    S tím Globalfoundries je to ale trochu jinak. Není to veřejně obchodovatelná firma, tedy rozhoduje vlastník, nikoliv management. Tedy management může říkat, že vše běží jako po drátkách a může to myslet i upřímně, ale pokud se do toho vlastník nerozhodne nalít peníze, má management smůlu. A nalít peníze do toho evidentně potřebovali, protože tržby (které firma nezveřejňuje) se pohybovaly jen asi kolem 6 miliard dolarů za loňský rok (říkají analytici). A i kdyby měli ziskovou marži jako Intel a vykazovali zisk cca 2 miliardy (hodně optimistický odhad), tak na rozjetí 7nm výroby, kterou TSMC i Samsung odhadovali na cca 20 miliard dolarů, nemají šanci si vydělat. Tedy prachy by musel nalít vlastník, který se jednoduše a bez vysvětlení rozhodl, že to neudělá.
    U toho Intelu je to ale opačně. Těch 20 miliard si vydělá za rok a vedení firmy má od akcionářů mandát, je utratit. Zrušení výroby by tedy musel být krok managementu, nikoli vlastníků, a bylo by to to poslední, co management udělá. Navíc zrušení výroby v tomto případě postrádá smysl. Daleko pravděpodobnější by bylo, že management řekne něco na způsob, "nedaří se, potřebujeme proinvestovat dalších 10 miliard".