Hlavní navigace

Názor k článku Intel prý vyřešil problémy se 7nm procesem, ale procesory s ním vyjdou až v roce 2023 od Radek Holeček - Tyhle řeči o investorech miluju. Z úst je...

  • 25. 1. 2021 19:29

    Radek Holeček

    Tyhle řeči o investorech miluju. Z úst je vypouštějí ti, co nikdy neinvestovali. Firmě jako takové je nějaká nálada investorů naprosto ukradená. Na ziskovou firmu vykupující vlastní akcie má negativní nálada investorů dokonce pozitivní vliv, protože snižuje náklady. A naopak většina investorů neřeší, jestli firma vypadá dobře v očích nějakých internetových diskutujících, ale řeší, jestli je firma zisková, jestli tato ziskovost v čase roste, a jestli nehrozí, že by za pár let už nerostla.
    A ziskovost opravdu není o nejlepším výrobním procesu. Objednat si 5nm proces u TSMC a vyrobit na něm procesor, není problém. Problém je, že zisk na takovém procesoru by byl výrazně menší, než třeba na tom vlastním 10nm.
    S tou "cenou" pár lidí jste mě pobavil. I když šéf má plat pár desítek milionů dolarů, je to kapka v moři.
    Jinak bych řekl, že Intel už stihl prodat víc 10nm procesorů, než AMD 7nm. Tedy máte vlastně pravdu. Je jich jako máku. Tedy hodně.