Hlavní navigace

Názor k článku Intel prý vyřešil problémy se 7nm procesem, ale procesory s ním vyjdou až v roce 2023 od Jan Olšan - "Na ziskovou firmu vykupující vlastní akcie má negativní...

  • 25. 1. 2021 22:02

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    "Na ziskovou firmu vykupující vlastní akcie má negativní nálada investorů dokonce pozitivní vliv, protože snižuje náklady."
    To si nejsem jistý. Vykupování akcií se dělá pod implicitním tlakem akcionářů, kteří chtějí, aby jejich akcie měla vyšší cenu. Ale když trh firmě nevěří a cena akcií jde dolů, tak přesně proto bude firma pod větším tlakem to akcionářům oslazovat tím, že bude vykupovat víc. Nakonec pak vyboostování akcií zpět na vyšší cenu může stát víc peněz, i když to jako vypadá skvěle, že se může nakupovat za levno. A je samozřejmě otázka, jestli třeba za ty peníze nebylo možný koupit nějakou zajímavou akvizici, která by zhodnotila nejen cenu jedné akcie (a zisk rozpočítaný na jednu akcii), ale i celou tržní kapitalizaci a tím budoucí zisk v absolutní výši. Alternativně ty peníze investovat do vývoje a výzkumu přímo ve firmě se stejným cílem.