Hlavní navigace

Názor k článku Intel prý vyřešil problémy se 7nm procesem, ale procesory s ním vyjdou až v roce 2023 od Radek Holeček - Souhlasím s vámi, že čím nižší cena akcie,...

  • 25. 1. 2021 23:10

    Radek Holeček

    Souhlasím s vámi, že čím nižší cena akcie, tím větší tlak na vykupování akcií. Jen se asi neshodneme v motivaci. Vy se domníváte, že se akcie vykupují proto, aby cena vzrostla. Já se domnívám, že se akcie vykupují proto, že je to výhodná investice (a následně cena vzroste právě proto, že to výhodná investice byla).
    Jestliže Intel vloni vydělal 4,94 dolarů čistého na jedné akcii, která stojí 55,44 dolarů, znamená to výnos 8,9 %. To je výrazně více, než je sazba za kterou si Intel dokáže půjčit od banky. Tedy je rozumější ty peníze vrátit akcionářům s tímto zhodnocením a v případě nutnosti nějaké mimořádné investice si peníze půjčit (na ty běžné investice firma má).
    A platí to samozřejmě i naopak. Pokud by byla firma typu AMD, která má výnos na akcii něco málo přes 1 % (kolik to bude přesně uvidíme po výsledcích), tak takové firmě se vlastní akcie nevyplatí kupovat (i kdyby mohla, což AMD nemůže, protože má účetně stále přes 6 miliard dolarů neodepsané ztráty, což jí ale na druhou stranu pomáhá k daleko nižší tax rate, než má Intel). Kdyby AMD ty své akcie přesto vykupovala, nebyla by to výhodná investice a každým nákupem by vlastně své akcionáře poškozovala.
    Investovat peníze uvnitř firmy nemusí být špatné. Ale napadá vás něco, co má Intel podfinancované? Dává málo peněz do vývoje výrobních procesů? Nebo dává málo peněz do návrhu čipů? Málo investuje do reklamy? Mě nenapadá nic, na čem by byl vidět nedostatek peněz.
    Mohl by samozřejmě investovat vně svou firmu. A to dělá. Má na to celou divizi Intel Capital, která vyhledává startupy, které by Intel mohl podpořit. Celou dobu je sleduje a občas některý z nich nakonec i celý koupí.
    Osobně si myslím, že s cenou akcií Intelu není problém. Je to zavedená firma a investoři nepředpokládají nějaké násobně větší tržby nebo zisky, tedy je pro ty, co míří na rychlé zhodnocení, nezajímavá. Nudná šedá myš. Ale právě proto ji mám rád. Cena akcií je tak nízko vzhledem k ziskům, že nemá moc kam padat.