Hlavní navigace

Intel a AMD: Socketům věrni zůstaneme. Alespoň v „dohledné době“

6. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zveřejnění zprávy, že Intel v budoucnu hodlá ustoupit od koncepce procesorových socketů a že přinejmenším generace Broadwell bude k dispozici jen v provedení BGA, vyvolalo napříč internetem značné obavy. Ty zřejmě dostoupily úrovně, která již polovodičovému gigantu nemohla být lhostejná. Firma se totiž nyní k těmto zvěstem oficiálně vyjádřila. Ti z nás, kteří si staví PC svépomocí, si podle všeho mohou oddechnout.

Dle serveru Maximum PC prohlásila společnost ústy svého mluvčího, že „zůstává věrná rostoucím trhům představovaným nadšenci a distributory komponent a bude v dohledné době dále nabízet zákazníkům a drobným stavitelům počítačů socketové procesory v provedení LGA.“ Dále uvedla, že „momentálně nemůže říci nic bližšího k detailům dlouhodobých produktových plánů, avšak více podrobností bude zveřejněno časem, dle obvyklé komunikační politiky firmy.“

Největší obavy jsou tedy prozatím zažehnány, vyměnitelné procesory (a s nimi stavebnicová koncepce osobních počítačů) zůstanou zatím zachovány. Teoreticky bychom se sice mohli pozastavit nad tím, co Intel myslel onou „dohlednou dobou“, zde bych ovšem zradu příliš nehledal. S velkou pravděpodobností tedy prve došlo jen k dezinterpretaci informací o plánech firmy s procesory v provedení BGA.

CPU Intel

Nicméně je zřejmé, že zpochybnění budoucnosti socketů zasáhlo skutečně citlivou strunu. V konkurenčním AMD zřejmě zavětřili příležitost a ještě před Intelem také přispěchali s prohlášením, v kterém vyzdvihli, že uživatelům stavějícím si svá vlastní PC vycházela firma vždy vstříc. AMD se sice neopomnělo pochlubit vlastními úspěchy s čipy v pouzdře BGA, dobře ale prý ví, o co jde na desktopovém trhu a jak nejlépe vyhovět nadšencům. Ve své politice bude prý AMD pokračovat i v letech 2013 a 2014 s APU Kaveri a CPU řady FX. Posledního detailu si mimochodem všimněme, i když by asi bylo chybou z něj o vyvozovat závěry o budoucnosti procesorů firmy, neboť přece jen pochází jen z úst tiskového oddělení.

 

Scénářem, který ještě zůstává ve hře, je možnost, že socketové modely budou chybět toliko v generaci Broadwell. Tuto možnost jsme ostatně naznačili již dříve, šlo by v prostatě o to, že by Intel tuto architekturu vynechal a Broadwell by byl určen jen pro mobilní a kompaktní systémy. Dle šeptandy, která pozdvižení způsobila, měl být Broadwell v segmentu socketů dál zastoupen starším Haswellem. Socketové procesory by tedy v souladu s vyjádřením Intelu k dispozici byly, jen by životní cyklus platformy byl delší než dříve.

Socket LGA 2011 s procesorem

KL24

Z hlediska uživatelů by ale nešlo o velkou tragédii. Bylo by to analogické hypotetické situaci, kdy by letos Intel v desktopu neuvedl Ivy Bridge. Starší Sandy Bridge má výkon víc než dobrý a ruku na srdce, Intelu k přechodu na novou architekturu sotva něco nutilo. Zda je ovšem tato hypotéza správná, se dozvíme až časem. Stejně dobře je možné i to, že zpráva serveru PC Watch byla chybná v plném rozsahu a nelze z ní tedy nic vyvozovat.

Zdroj: Maximum PC

Byl pro vás článek přínosný?