Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Rozbor CPU architektury Intel Gracemont: „Malá jádra“ Alder Lake jsou silnější, než čekáte. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 24. 8. 2021 20:54

    Radek Holeček

    Vaší poznámce moc nerozumím.
    OS je schopen poznat vlákno, které je výpočetní, jednoduše tak, že to vlákno se samo nevzdává svého běhu, ale scheduler ho vždy musí pozastavit, aby ho mohl prostřídat s jiným vláknem (teď mi třeba běží 3536 vláken, ale ani jedno nevytěžuje jádro, na kterém běží, na maximum).
    Když je takových vláken málo, nacpe je na velká jádra. Pokud je takových vláken hodně, nacpe je na všechna jádra. Pokud jsou vytížena všechna (či skoro všechna) jádra, tak jsou uměle bržděna (frekvenčně) velká, protože mají horší efektivitu.
    Pokud by můj systém běžel aktuálně na bigLITTLE architektuře a ne na Ryzenu 3900X, tak by velká jádra spokojeně spala a všech těch mých 3536 flákajících se vláken by běželo na těch malých jádrech.
    Guláš v tom žádný není.