Hlavní navigace

Intel asi přece jen chystá čipy Coffee Lake s osmi jádry. Vzorek se objevil v 3DMarku

21. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Loni na podzim se objevily zvěsti, že by Intel v rámci generace procesorů Coffee Lake nakonec mohl po šestijádrech (Core i7-8700K, i5-8400 a podobných) přijít i s osmijádrovou verzí, čímž by srovnal krok s Ryzeny 7 od AMD, které mají osm jader už rok. Těmto zprávám jsme tu mezitím už spíš nevěřili, jelikož v uniklých roadmapách o tomto nic nestojí a hlavně: nevynořily se žádné informace o nějakém vzorku CPU, stopa v databázi nebo podobné znamení, byť už je tu skoro jaro 2018. Ovšem byl to zřejmě omyl a zdá se, že dochází k obratu: v databázi 3DMarku se tento chybějící střep přece jen objevil a začíná tovypadat, že by osmijádro Coffee Lake mohlo být na cestě.

Že je přes absenci úniků v přípravě, mimochodem věřili třeba v časopise Canard PC Hardware. A že mu o něm zdroje řekly, tvrdil také Ashraf Eassa z The Motley Fool, kterého jsme zde nedávno několikrát citovali. Nyní snad pro to máme doklad. V databázi 3DMarku se totiž vynořila stopa procesoru, který dle detekce disponuje osmi jádry (a skrze HT i 16 vlákny), hlásí se jako „Genuine Intel(R) CPU“ a co je nejdůležitější, nainstalován má být v desce „Intel Corporation CoffeeLake S 82 UDIMM RVP“. To by měla být interní vývojová platforma pro procesory Coffee Lake. Nemůže tedy kráčet o nějaký jiný procesor, ať už platformy X299, X99, nebo dokonce třeba Xeon D, ale zřejmě skutečně jen o osmijádro pro socket LGA 1151, respektive asi „1151v2“ pro čipy Coffee Lake. 10nm procesory Ice Lake by už zřejmě měly mít zase novou platformu.

Tento nález nejprve oznámil thajský youtuber Tum Apisak, který se ale podělil jen o snímek obrazovky, nikoliv o odkaz na daný záznam. Ovšem redaktor webu VideoCardz jej zdá se našel také, takže je patrně skutečný. Byť to neznamená nutně, že je také založen na realitě, jako obvykle je podobné zprávy třeba brát s rezervou.

Stopa somijádrového vzorku procesoru Coffee Lake v databázi 3DMarku (Zdroj: VideoCardz) Stopa somijádrového vzorku procesoru Coffee Lake v databázi 3DMarku (Zdroj: VideoCardz)

Procesor je dle toho, jak se hlásí do systému, zatím inženýrským vzorkem. 3DMark pro něj udává frekvenci jen 2,20 GHz, což ale pravděpodobně neodpovídá taktům, s nimiž půjdou osmijádra na trh (parametry ES vzorků nekorespondují přesně se sériovými modely). Navíc také mohlo jít o špatnou detekci, 3DMark například nezná TDP procesoru a uvádí „0 W“. Tato hodnota by přitom asi byla obzvlášť zajímavá. Pokud je toto osmijádrové Coffee Lake stále 14nm (respektive 14nm++), měla by další dvě jádra znamenat značnou spotřebu navíc proti 95W Core i7-8700K. Intel proto sníží takty při aktivitě všech jader, nebo zvedne TDP. Pokud tedy nechce nechat procesor TDP překračovat.

KL24

8000 nebo 9000?

Z těchto údajů bohužel nelze příliš hádat, kdy by se osmijádrové Coffee Lake mohlo objevit v obchodech, což vás asi bude zajímat nejvíce. Jak už bylo řečeno, toto CPU je jen inženýrským vzorkem, což asi znamená, že příchod není bezprostředně blízko. ES samozřejmě mohou uniknout ven třeba až dlouho poté, co je firma má poprvé k dispozici, ale nejspíš se tu ještě bavíme o několika měsících zbývajících do prodeje. Osmijádrové čipy tak pravděpodobně vyjdou až v druhé polovině roku (toto očekává například i Eassa). Nabízelo by se například uvedení v říjnu, tedy rok po Core i7-8700K. Ale Intel zde asi nebude příliš hledět na pravidelnost a pokusí se procesor uvést tak brzy, jak to jen půjde, podobně jako první Coffee Lake. Možné jsou asi i termíny v srpnu nebo září, kdy firma také často vypouští nová CPU. Ale rozhodující bude pochopitelně, zda budou procesory a výroba na vydání připravené. V tomto ohledu tedy ještě jenom tápeme a nevíme ani, zda CPU stále bude patřit do generace 8000, nebo ho již Intel pojmenuje Core i7-9700K.

Zatím také není jasné, zda osmijádrové procesory budou kompatibilní se stávajícími deskami, nebo zda nebudou vyžadovat opět nové, tentokrát s čipsetem Z390. Čistě teoreticky by přípravy tohoto modelu (a pro něj určeného nového čipu) mohly probíhat tak kvapně, že už pro něj nebyl čas přizpůsobit specifikace napájení určené šestijádrům. Podstatně pravděpodobnější se však zdá, že v tomto případě už k nekompatibilní situaci jako mezi Skylake/Kaby Lake a prvními Coffee Lake nedojde, a že osmijádro bude možné provozovat i v dnešních deskách s čipsetem Z370.

Byl pro vás článek přínosný?