Hlavní navigace

Intel Atom na 2 GHz otestován

16. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dynamické přetakování MSI Wind U100

Jednoduše a snadno tak kombinací kláves zvýšíte výkon svého Windu, podobně jako pomocí Turbo tlačítka na herních MSI noteboocích. CPU lze po update BIOSu přetaktovat o 8%, 16% a 24%. Standardní rychlost Atom procesoru ve Wind noteboocích činí 1.6 Ghz, s přetaktováním nyní dosáhnete hodnoty až 2 GHz. Nezvýší se však pouze takto procesorů, ale také pamětí, což se příznivě projeví předvším na rychlosti v grafických testech. Integrovaná grafická karta Intel GMA950 totiž používá sdílenou operační paměť a zvýšení její propustnosti se zde projeví.

Tip: zajímá vás MSI Wind U100? Přečtěte si naši recenzi nepřetaktovaného přístroje.

Verze BIOSu 1.09 pro MSI Wind, nabízející možnost přetaktování, je k dispozici zde. Po update naleznete v BIOSu možnost maximálního přetaktování o 8%, 16% a 24%. V operačním systému Windows XP pak lze této hodnoty dosáhnout pouhým stiskem kláves Fn+F10.

Dynamické přetaktování z prostředí Windows XP nemá vliv na výdrž notebooku při práci na akumulátory: pokud totiž není Wind U100 připojen k elektrické síti, frekvence procesoru nepřekročí defaultních 1,6 GHz. Plné rychlosti 2 GHz tak dosáhnete pouze při připojení k elektrické síti. Zda pracujete s přetaktovaným nebo nepřetaktovaným notebookem poznáte podle barvy svitu spouštěcího tlačítka: při normálním taktu svítí modře, při přetaktování pak oranžově.


Procesor na základním taktu


Přetaktovaný procesor

Díky dobře vyřešenému systému chlazení se notebook nijak významně nezahřívá, teptola při přetaktování stoupně přibližně o pět až deset stupňů v závislosti na zátěži, teplota spodní části šasi však stoupne velmi nepatrně. Také chlazení zůstává nadále tiché, vyšších otáček se dočkáte jen zřídkakdy.

Výsledky testů

Ze všech naměřených testů lze vyčíst nárůst výkonu pohybující se v průměru okolo pětadvaceti procent. Atom přetaktovaný na frekvenci 2 GHz se v syntetických testech přibližuje na 70 % výkonu dvoujádrového procesoru Intel Atom 330. Dramatický nárůst až na dvojnásobek však podávají přetaktované paměti, co se projevuje také nárůstem grafického výkonu a přetaktovaný Wind si poradí s přehrávání videa v rozlišení 720p.

Všechny hodnoty můžete pro názornost porovnat také v následujícím grafu.

Poznámka: všechny hodnoty byly upraveny tak, aby je bylo možné zobrazit  v jediném souhrném grafu. Proto zde schází zobrazení jednotek na horizontální ose. U zobrazení Super PI platí, že méně je lépe - v tomto se odlišuje od ostatních položek grafu.

Proč váhat?

Pokud již vlastníte Wind U100 od MSI, neváhejte a nový BIOS nainstalujte. Zvýšení rychlosti se může vždy hodit, i když si momentálně myslíte, že jej nevyužijete. A pokud nad minibookem teprve přemýšlíte, může být právě možnost přetaktování tím důvodem, proč sáhnout právě pro tomto modelu.

Kompletní fotogalerie

MMF24