Hlavní navigace

Názor k článku Intel potvrdil big.LITTLE architekturu procesorů Alder Lake. Prý přinese obří skok ve výkonu od Radek Holeček - Takhle vznikají fámy.V nadpise "prý přinese obří skok...

  • 17. 8. 2020 8:25

    Radek Holeček

    Takhle vznikají fámy.
    V nadpise "prý přinese obří skok ve výkonu", na začátku článku už je z toho, že "Intel slibuje obří skok ve výkonu".
    A skutečnost? V 233 stránkové prezentaci https://www.intc.com/investor-relations/events-and-presentations/presentations/default.aspx je o Alder Lake napsáno jen: Performace hybrid.
    Ve videu https://newsroom.intel.com/press-kits/architecture-day-2020/ o délce 2 hodiny 42 minut, které tuto prezentaci používá jako podklad, hovoří Raja Koduri o Alder Lake asi 35 sekund a navazuje tam na to, co přetím říkal o Lakefieldu. Proti Lakefieldu, který byl navržen hlavně na delší výdrž baterie, u Alder Lake jde výrazně o vyšší výkon, k čemuž pomáhá nový hardwarový plánovač, ale mimo vyššího výkonu přináší nejlepší architekturu s ohledem na poměr výkon na watt.
    Tedy já z toho vidím, že Intel "slibuje" nejlepší architekturu ohledně poměru výkon na watt (svoji architekturu, ohledně konkurence tam není ani slovo) a výrazný nárůst výkonu proti Lakefieldu či jiné své architektuře (o nějaké porážce AMD opět ani slovo).
    Prosil bych tedy odpůrce Intelu, aby opravdu kritizovali Intel za to, co prezentoval, a ne za to, co mu páni novináři vkládají do úst.