Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Intel potvrdil big.LITTLE architekturu procesorů Alder Lake. Prý přinese obří skok ve výkonu. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 17. 8. 2020 10:43

    tynyt

    A mohl bych vědět, k čemu přesně by měl takový hybrid sloužit? Má to být náhrada atomových mučidel? Ta hromada jader bude vykonávat přesně co, když ještě donedávna byla modla ST výkon a podle Intelofandů nic víc, než 4 jádra není potřeba? A opačně, když už dojde k té MT zátěži, to ji jako mají vykonávat ta slabá a nežeroucí jádra? A co je nejpodstatnější: tohle řízení půjde zcela mimo uživatelsky nastavitelné prostředí, takže zatím co dnes si můžu pomocí powermanagementu omezit příkon, frekvence apod., a tím si nadefinovat spotřebu a výkon, tak do budoucna za mě bude rozhodovat nějaký HW scheduler v CPU, který si prostě řekne, že zrovna tenhle thread poběží na nevýkonném jádře. Není prostě jednodušší mít klasicky 4-6-8 plnotučných jader s tím, že zapracuju na dokonalém powermanagementu a případně umožním pomocí power obálky limitaci frekvencí, a tím i výdrže baterie? Big.little má smysl u konstantně na baterkách zapnutých přístrojích typu mobil či tablet, které většinu času prochrápou ve standby, ale ne u produktivních zařízení typu laptop.

    Mně to přijde jako by Intel nevěděl co dělat, a protože mu selhává jeho strategie nejvýkonnějších CPU, tak zvolil strategii jinou, ale z pohledu PC computingu naprosto praštěnou.