Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Intel potvrdil big.LITTLE architekturu procesorů Alder Lake. Prý přinese obří skok ve výkonu. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 17. 8. 2020 15:25

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Tohle nepotřebuje čiplety (i ten Lakefield, co je používá, má malá i velká jádra v jednom - pravda, může se to ještě změnit). AMD teď nemá malé jádro na rozdíl od Intelu, takže je logické, že první s tím bude Intel...

    Jinak to, jestli to půjde, nepůjde... situace, že hypoteticky malá jádra při "throughput" MT aplikacích dají v omezeném přídělu PL2 nebo PL1 spotřeby víc celkového výkonu v součtu, než by dala alternativa s velkými jádry, taková situace klidně může existovat. Zvlášť pokud do toho Intel ještě započítal úsporu křemíku na čipu. Jako asi bych raději viděl, kdyby se spíš plácli přes kapsu s tím křemíkem, zvětšili čip, nacpali tam víc velkých jader pro zjednodušení... ale klidně to může vycházet tak, že kdyby se ten křemík navíc zaplácal těm malýma jádrama, tak to zase bude v renderování, enkódování, kompilaci a tak dál výkonnější.

    Ten návrh ve stylu "flock of chicken" ('hejno kuřat') má svoje odpůrce, ale i zastánce. Když se spojí s big-LITTLE, aby netrpěl ST výkon, tak se část nevýhod odstraní. A můžeme vidět, že v ARMech včetně Applu se to používá, zřejmě i tím stylem pro zvýšení MT výkonu, na který Intel cílí. Takže bych to určitě nezatracoval.

    Jako o co bych se bál, bude proces. 10nm výroba sice teď vypadá, že by už mohla být zachráněná a funkční, ale je tu to zpoždění. Na druhou stranu, zatímco ARMy už v době Alder Lake (za rok) budou na 5nm, AMD možná dostane 5nm APU a CPU až třeba v H2 2022, takže Alder Lake by mohl konkurovat pořád 7nm procesorům, tudíž by to v MT výkonu nemuselo být špatné (a v ST bude vést, počítám).