Hlavní navigace

Unikl druhý 10nm procesor Intelu: Core m3-8114Y, 4,5W dvoujádro s taktem 1,5 GHz

19. 5. 2018

Sdílet

 Autor: Intel

Tento týden jsme informovali, že Intel potichu vypustil na trh první procesor Cannon Lake vyráběný 10nm procesem: dvoujádro Core i3-8121U bez integrované grafiky s 15W TDP. Výrobu Cannon Lake zdá se stíhají tak vážné problémy, že Intel větší nájezd 10nm výroby do praxe odsunul na příští rok, ale toto Core i3 pro notebooky nebo NUCy nebude jediným čipem, který ze smolné generace čipů vzejde. Objevily se informace o druhém modelu, který by již také mohl být o něco zajímavější.  

Core m3-8114Y

V databázi 3DMarku se nyní zřejmě objevilo další Cannon Lake, které by pro změnu mělo patřit do řady „Y“, tedy procesorů s TDP okolo 4,5 W, které už jsou určené pro pasivní notebooky, ultramobilní zařízení nebo i tablety. Obecně se očekávalo, že 10nm čipy trápené špatnou výtěžností a možná problémy s frekvencemi by měly největší smysl právě v této řadě. A zdá se, že je do ní Intel také nasměroval, přičemž první, o který nyní unikl, se jmenuje Core m3-8114Y.

Jak už je vidět z názvu, opět nepůjde o highend ve své kategorii, ale spíše o nižší model. Ale tento procesor už má zdá se funkční integrovanou grafiku (UHD Graphics). Jde tedy o obvyklou konfiguraci 2+2 (je možné, že v řadě U skončil čip 2+0 bez GPU právě proto, aby zbylo dost kusů s GPU pro prémiovější řadu Y). Core m3-8114Y je opět dvoujádro s aktivním HT – tedy čtyřmi vlákny – a turbem. Jeho frekvence je podle 3DMarku 1,5 GHz v základu, turbo ale bohužel neznáme. Čip také podporuje a používá paměti LPDDR4 (v kapacitě 8 GB), což už ale víme od minula.

Únik 10nm mobilního CannonLake v databázi 3DMarku (Zdroj: Tum Apisak) Únik 10nm mobilního CannonLake v databázi 3DMarku (Zdroj: Tum Apisak)

Jak si s těmito frekvencemi Cannon Lake-Y stojí? Intel má pro tuto oblast momentálně v nabídce stále generaci čipů Kaby Lake-Y, v níž figuruje model Core m3-7Y30 se základním taktem jen 1,0 GHz a model Core m3-7Y32 na 1,1 GHz. Dokonce i nejvyšší model Core i7-7Y75 má základní takt jen 1,3 GHz. Tím pádem se tedy zdá, že 10nm proces přináší evidentní přínos v energetické efektivitě, neboť zdá se umožňuje nasadit podstatně vyšší frekvenci při stejném TDP. Vyšší modely Core i5/i7 by možná mohly jít na 1,7–1,8 GHz. Je ovšem třeba podotknout, že nevíme, zda TDP zůstalo stejných 4,5 W. Ovšem pokud by ho Intel měnil, čekal bych osobně spíš snížení, než zvýšení.

4,5W procesor Intelu z 14nm generace Kaby Lake-Y 4,5W procesor Intelu z 14nm generace Kaby Lake-Y

Maximální frekvence procesu?

Otázky ale vyvolává ono turbo, které bohužel 3DMark neukazuje; zmíněné modely m3-7Y30 a m3-7Y32 mají maxima 2,6 a 3,0 GHz a top Kaby Lake-Y Core i7-7Y75 dokonce 3,6 GHz. Bude tedy hodně zajímavé vidět, kam se podaří Cannon Lake dostat. Pokud by čip dokázal jít maximem výš než Kaby Lake-Y, byl by to signál, že 10nm proces Intelu má zdravé jádro. Core i3-8121U ovšem moc vysoké turbo nemá (jen 3,2 GHz), což naopak trochu vyvolává obavy.

Je samozřejmě otázka, zde je maximální takt modelu i3-8121U jen 3,2 GHz proto, že to výš dost dobře nešlo, nebo proto, že Intelu na výkonu tohoto konkrétního modelu z nějakého důvodu nezáleží a pravý potenciál 10nm tranzistorů by tímto ponechával skrytý. Je-li nízká maximální frekvence vynucená, pak by to znamenalo, že problémy 10nm procesu, údajně spočívající v malé výtěžnosti, nejsou způsobené jen velkým množstvím defektů. Defekty na waferu totiž způsobují izolovanou nefunkčnost čipu, v jehož prostoru na waferu vzniknou. Neschopnost dosáhnout vysokého taktu je jiný, závažnější problém, který signalizuje obecnou slabost tranzistorů (či možná kovových vrstev) i tam, kde se zrovna žádný defekt nestal a čip je tedy teoreticky stoprocentně v pořádku. Proto bude hodně důležitá informace, jak vysoká turba budou Cannon Lake-Y mít, až se tento údaj dostane ven.

WT100

Kaby Lake-Y, zadní strana pouzdra s kontakty Kaby Lake-Y, zadní strana pouzdra s kontakty

 

Intel: 10nm výroba se rozjede do 12–18 měsíců

Jaký je skutečný stav 10nm výroby Intelu, se ale asi najisto jen tak brzy nedozvíme. Neoficiální šeptanda (například Charlie Demerjian ze SemiAccurate) tvrdí, že problémů s 10nm procesem má Intel několik a tudíž asi také neexistuje nějaké jednoduché (jednorázové) řešení. Ovšem tento novinář má k Intelu obecně hodně negativní postoj, takže je možná dobrá brát ho s rezervou. Murthy Renduchintala, který má většinu procesorového byznysu v Intelu nyní pod sebou, ale mimochodem tento měsíc akcionářům řekl, že velkoobjemová 10nm výroba přijde ke slovu „do 12–18 měsíců“. To by znamenalo, že při nejpesimističtějším scénáři by dokonce větší množství 10nm čipů (tou dobou už to asi bude proces 10 nm+ a Ice Lake) mohlo dorazit až v době, kdy už se téměř bude psát rok 2020. A do té doby by se jen tu a tam objevovaly ojedinělé vlaštovky jako tyto modely Cannon Lake, vyráběné jen v malých množstvích.