Hlavní navigace

Intel čaruje v 3DMarku Vantage

14. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejen AMD a Nvidia mají snahu vylepšovat všemožně skóre. Teď do tohoto kolotoče spadl i Intel. 3DMark Vantage přitom platí za takový etalon syntetického výkonu grafických karet, podle jehož výsledků se řada uživatelů rozhoduje. Proto není divu, že se výrobci grafik všemožně snaží v tomto testu dosahovat co nejlepších výsledků. Někteří se přitom ale neštítí používat i trochu pokoutné praktiky.

V tomto směry nyní AMD nahlásilo Futuremarku Intel, že s posledními ovladači podezřele stoupl výkon v tomto populárním testu. Výsledky se samozřejmě týkají integrovaných grafik, kde má právě AMD řadu želízek v ohni a konkurenci od Intelu doposud hravě válcovalo.

Na serveru TechReport se pak objevil velmi zajímavý test, kdy redaktoři změřili výkon grafiky G41 s ovladači 15.15.4.1872 nejdříve v klasické instalaci 3DMarku Vantage. Poté přejmenovali spouštěcí soubor na 3DMarkVintage.exe a zjistili dramatický pokles skóre v tomto testu. Rozdíl byl celých 37 %, konkrétně výkon klesl z 2931 bodů až na 2132 bodů. Z toho se dá lehce usuzovat, že Intel posledními ovladači změnil chování grafické karty v závislosti přímo na 3DMarku Vantage, což asi není zcela košer.

CS24

Zástupci Intelu v souvislosti s tím tvrdí, že změna výkonu se netýká jen 3DMarku, ale také některých dalších her, jako je třeba Crysis Warhead. To také potvrdil server TechReport. Intelu se povedlo optimalizovat syntetické testy i hry v 3DMarku bez ztráty kvality, otázkou ale je, zda to není tak trochu v rozporu s pravidly Futuremarku. Další věcí je, jestli i takový výkonnostní nárůst je schopen oslovit hráče. Dle mého názoru nikoli a v kancelářském prostředí, kam tyto čipsety většinou míří je nárůst v 3DMarku Vantage asi trochu jedno.

Zdroj: TechReport

Autor článku