Hlavní navigace

Intel chce navýšit prodeje svých SSD, plánuje slevy a navýšení produkce

23. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel se etabloval mezi výrobci SSD jako producent špičkových disků a jako jeden z lídrů tohoto odvětví, co se vývoje týče. Ale podle výsledků z prvního kvartálu roku 2015 si ukrajuje pouze necelých 9 % trhu, zatímco Samsung si pro sebe urval 44,7 %, SanDisk 11,1 %, a Micron 9,7%. Kvůli tomu je Intel s podílem 8,9 % až čtvrtým v pořadí a tato pozice se jeho manažerům přestává líbit.

Intel SSD market share

I když mezi průmyslovým využitím se SSD Intel drží na prvním místě, stále roste poptávka po SSD také mezi spotřebiteli a zde zatím Intel nemá tak výrazné postavení. Profit ze spotřebitelských disku je však mnohem nižší, protože zde je na rozdíl od průmyslového segmentu lítý boj o zákazníky a jsou zde mnohem větší tlaky na cenu.

Intel SSD Enterprise 

Reakce Intelu je tedy logická a údajně bychom se měli dočkat slev, který by měly pobídnout zákazníky k nákupům SSD od Kalifornské společnosti. Dalším prostředkem by měly být nové technologie, kterými například oplývá nová řada disků Intel 750, jež je vybavena logikou NVMe a konektivitou PCIe 3.0 x4. Díky tomu se hodnoty čtení pohybují až okolo 2400 MB/s a zápisu kolem 1200 MB/s. Samozřejmě je řeč o discích s nejvyšší kapacitou, tedy 1,2 TB, jejichž cenovka se pohybuje okolo 30 000 Kč. Nejlevnější disky ze série 750 s kapacitou 400 GB pořídíte od 11 120 Kč a rychlost čtení a zápisu u nich dosahuje 2200 MB/s, respektive 900 MB/s.

 

CS24

Tyto disky si tedy běžný uživatel nepořídí a je odkázán na nižší řady disků, které jsou za přiměřenější ceny, avšak i zde se Intel řadí k těm dražším na trhu. Proto sáhnul Intel ke zlevnění svých produktů ve snaze stát se v roce 2016 jedničkou na trhu, avšak tento cíl vyžaduje také razantní navýšení výrobní kapacity. Můžeme však tvrdit téměř s jistotou, že Samsung nedá svou kůži lacino a zákazníci by měli na tomto souboji vydělat nejvíce.

Zdroj: DigiTimes, KitGuru