Hlavní navigace

Názor k článku Intel chystá procesor Raptor Lake s 34 jádry a bez big.LITTLE. Největší čip, jaký kdy vyrobil od honza - Spotřeba elektriky není nejdůležitější parametr. Kromě toho výroba...

  • 29. 9. 2022 12:03

    honza

    Spotřeba elektriky není nejdůležitější parametr. Kromě toho výroba elektřiny je strašně levná, 1 megawatta z Temelína vyjde na cca. 1000 Kč, vč. všeho - zisk, náklady na stavbu, náklady na skladování a budoucí likvidaci, atd. Vysokou cenu zajišťuje pokřivený obchodní model (burza) kde se s cenou spekuluje. Prostě je nedokonalá legislativa a je to politický problém (EU a ČR). Všechny ty vstupní ceny, hlavně plyn, které jsou prezentovány jsou spotové, tzn. okamžité, a ty jsou vždy nejvyšší možné a jsou to násobky a někdy desetinásobky, svádí k tomu že firmy využily paniky na trhu a zdražují. Normální smluvní ceny na rezervovanou kapacitu jsou stále, i nyní, pro objednavatele nízké.
    To že si politici nejsou schopní "došlápnout" na zpracovatele/burzu je lhostejnost a nezodpovědnost politiků, oni jsou to v podstatě pouze nekonfliktní, ale kariérní, nicméně v praktickém životě nepoužitelní lidé bez odpovídajících životních zkušeností a co většina z nich v soukromé sféře nic nedokázala a většina z nás zde diskutujících je finančně lépe zajištěna než oni.
    Stačí se např. kouknout na rozdíl ceny benzín/nafta, tam je jednoznačně rozdíl způsobený zpracovatelem (vysoká marže za výrobu).

    K Intelu: Prostě platí pravidlo, že každé zboží má svého kupce.
    Co si nemůžete dovolit vy osobně, tak neznamená že pro někoho jiného to není přesně to na co čeká a co si koupí.
    Ferrari taky vyrábí drahý auta, ale to že si ho zrovna já nekoupím neznamená že Ferrari zkrachuje.
    Ten procesor bude super, a nejspíše bude určen do workstation, tzn. musí mít jiný socket.