Hlavní navigace

Intel chystá velkou revoluci v architektuře svých procesorů, naznačují pracovní nabídky

6. 7. 2017

Sdílet

Procesor Intel
Zdroj: Intel

Před nějakou dobou jsme zde měli zprávy, dle nichž Intel výhledově plánuje přijít s velkými změnami své CPU architektury. Ta je dlouhodobě vázaná kompatibilitou s instrukční sadou x86, které představuje omezení, ale také velkou konkurenční přednost. Podle zpráv, jejichž přesnost ale není doložena, by se Intel možná mohl části této kompatibility zbavit a architekturu tak zjednodušit, zefektivnit a zbavit přítěže. Nyní se objevil další náznak, který by takové radikální překopání procesorů Intel mohl ohlašovat – a to dokonce přímo od firmy samotné.

Zdrojem této zprávy jsou nabídky práce, kterými Intel láká nové talenty do svého týmu navrhujícího CPU. Objevila se mezi nimi totiž i „pozvánka“ do skupiny inženýrů navrhujících „příští generaci CPU“ v Oregonském Hillsboro. Intel shání lidi na pozici „IP design manažera“ pro práci na mikroarchitektuře, logickém návrhu a návrhu výkonných čipů, přičemž cílem těchto pracovníků má být „znovuvynalezení“ (marketingově oblíbené slovo „reinvent“, které však nemá mít negativní konotace, které v něm někdy cítíme) architektury Intel Core. Má jít o „revoluční procesorové jádro“, na němž bude založená „příští dekáda“ výpočetní techniky a aplikací.

Team Intelu v oregonském Hillsboro vyvíjel procesorové architektury Nehalem a Haswell/Broadwell, zatímco Conroe/Penryn, Sandy a Ivy Bridge a nyní Skylake by měly být produkty týmu v izraelské Haifě. Vzhledem k tomu, jak se obě tyto divize postupně střídají, by americký tým v tuto chvíli měl mít následující architekturu (10nm Ice Lake a Tiger Lake) prakticky dokončenou, přičemž po ní by opět měl na řadu přijít na jeden cyklus izraelský tým, pro jehož produkty zatím kódová jména netušíme.

Tudíž se zdá, že tento inzerát už nabírá lidi pro nový čtyř až pětiletý cyklus vývoje a CPU, jehož ovoce se objeví až po tomto všem, někdy v budoucí dekádě. Pokud příští rok přijde Ice Lake, v roce 2019 Tiger Lake, v roce 2020 jeho 7nm dieshrink a poté ještě dvě-tři generace z Haify, bavíme se možná o letech 2023 či 2024 a možná už i o 5nm procesu.

If you are passionate about seeing your ideas go from whiteboard to billions of pieces of silicon, join the ground floor of Intel's next generation CPU design team in Hillsboro, Oregon. Our goal: to build a revolutionary microprocessor core to power the next decade of computing and create experiences we have yet to dream up. We're looking for micro-architecture, logic design and high-speed circuit design talent to help us reinvent the Core IP. Start the journey with us!
As a core IP design engineer, your responsibilities include, but may not be limited to: Selecting, designing and delivering a microarchitecture, methodology, or other significant aspect of a high-performance CPU Core IP design with a high degree of independence. Analyzing multiple arch, uarch and circuit options to find the optimal design point considering power/performance/area/cost tradeoffsDeveloping a functional block/unit RTL model then integrating and validating.Implementing and simulating high performance, power optimized circuits, ranging from full custom through full synthesis, meeting all product design and quality requirements. Contributing to the circuit layout physical implementation and block integration with technicians.
(Text inzerátu: OverClock3D.net)

Pokud současný nábor skutečně počítá už s takto vzdálenými CPU, pak není vůbec nereálné, že s nimi spojené architektonické změny budou dalekosáhlé. Možná by tedy skutečně mohlo dojít k zaříznutí části kompatibility, například starých instrukčních rozšíření jako je x87 a MMX či dalších méně známých „legacy“ specifik.

Ovšem nejdůležitější asi budou změny tzv. mikroarchitektury, tedy návrhu procesorového jádra. Znění inzerátu sice nemusí být úplně „závazné“, ale evokuje, že je Intel připraven na skutečně velký převrat. Tato architektura by tak mohla být jednou z největších změn, které se od Nehalemu nebo Sandy Bridge objevily – a tedy třeba výrazně zlepšit výkon na 1 MHz, tzv. IPC, což je spolu s dosažitelnou frekvencí primární zdroj zvyšování celkové rychlosti. Je asi možné dokonce i to, že by tato novinka mohla být postavena úplně na zelené louce, oproštěně od prakticky všech tradičních elementů. Pak by šlo o největší změnu vůbec od uvedení architektury P6 (Pentium Pro, Pentium II z devadesátých let), jejíž dědictví je v architektuře procesorů Intel dodnes znát. Natolik radikální změnu architektury Intel neprovedl od opuštění linie Netburst (Pentium 4) – kdy se ale paradoxně vrátil k P6, místo aby opět začal znovu.

KL24

sandybridge-wafer-intel

Hudba budoucnosti

Nicméně je třeba pamatovat, že pouhá pracovní nabídka není nic vytesaného do kamene, takže vše zde uvedené jsou zatím hlavně spekulace. Onen projekt zcela nového jádra může být méně ambiciozní a více evoluční (což ale neznamená, že nemůže přinést vysoký výkon). Nebo tak může selhat, takže by místo něj na trh přišlo něco jiného. A také se může stát, že ono spekulovanou „velkou změnu“ nakonec neučiní team Hillsboro až v tomto vzdáleném procesoru, ale přijde už předtím – ať už v Ice Lake, nebo v rodině architektur přicházejících po něm.

Byl pro vás článek přínosný?