Hlavní navigace

Intel: čínští výrobci čipů opustí ARM a přejdou na x86. Leda že by nepřešli

15. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedincům, kteří se vyžívají ve vedení diskusí (nebo rovnou flamů) o soupeření procesorových architektur x86 a ARM, hodil tento týden Intel pořádnou kost. CEO společnosti Brian Krzanich se totiž pro Reuters vyjádřil na zajímavé téma čínských firem původně vyrábějících čipy ARM, které se mu tento rok povedlo přimět ke konverzi na svou stranu „temné síly“. Slova to byla docela výbušná a hned se také roznesla v médiích – i když je třeba zároveň říci, že když si pozorně prostudujete detaily, jde tak trochu o bouři ve sklenici vody.

Intel v Číně uzavřel spojenectví nejprve s Rockchipem, o němž jste asi už slyšeli, a poté ještě s méně známou firmou Spreadtrum. Oba podniky vyrábějí mobilní a jiné SoCy na bázi ARMu, nyní ale začnou využívat procesorová jádra architektury x86 licencované od Intelu – podle všeho „atomovou“ architekturu Silvermont. Podle Krzanicha u toho ale nejspíš nezůstane; časem tyto firmy přestanou vyrábět zároveň čipy obou architektur, ARM zapíchnou a přejdou čistě na architekturu x86.

Podle Krzanicha k tomu má dojít během dvou až tří let. Ovšem ne proto, že by si to Intel vymínil v uzavřených smlouvách, ale prostě z tržních a technologických příčin. Pro malé hráče totiž (údajně) nebude snadné bojovat naráz na obou frontách a zároveň pro ně ale také bude čím dál těžší uspět svými ARMy proti těžkým vahám jako je Qualcomm a Mediatek. Licencování architektury Intel jim ale dovolí nabídnout oproti této konkurenci výhody po stránce funkcí a výkonu a tak nad těmito rivaly vyhrát.

Čip vyrobený firmou Spreadtrum
Čip vyrobený firmou Spreadtrum

Že by tito – byť ne největší – výrobci čipů ARM přešli zcela pod křídla Intelu je každopádně odvážné tvrzení. Ono je ale ošidné, dělat ze slov Briana Krzanicha nějak velkou věc, aniž bychom se podívali na detaily. Šéf Intelu totiž v inkriminovaném projevu všude mluvil o tom, že něco „předpokládá“, „očekává“, nebo že tomu „věří“. Nemluvil tedy o přechodu Rockchipu na x86 jako o něčem, o co Intel usiluje nebo co plánuje. Sdělil jen čistě nezávazně, že si myslí, že k něčemu takovému dojde. To ale ještě neznamená, že má pravdu.

Krzanich prostě jako šéf firmy vyjádřil optimismus a víru ve vlastní technologie. Ale jak už tomu chodí, optimistické scénáře se naplnit nemusí. Pokud však na jeho slova nedojde, těžko se budeme moci zlobit, jelikož ve skutečnosti nic neslíbil. A stejně tak tedy nelze říct, že by zde nějak nepoctivě očerňoval ARM nebo se neopodstatněně chvástal. Ve svých slovech dal jasně najevo, jakou modalitu tato vize (spíš než předpověď) má. Že se ta nuance pak ve zprávách z druhé ruky může ztratit, to je samozřejmě jiná věc.

 

 

Architekturu x86 hájí i Amazon

Vyjádření Briana Krzanicha (a pak jejich ozvěna rozléhající se internetem) nicméně nebylo jediným výstřelem v poziční marketingové válce proponentů ARMu a x86, který tento týden padl. Ve prospěch Intelu a neprospěch ARMu se nechal slyšet také viceprezident Amazonu pro webové služby James Hamilton. Podle něj totiž právě v oblasti serverů architektura ARM zaostává, ačkoliv leckdo od jejího vstupu na toto pole očekává velké věci.

Podle Hamiltona výrobci serverových ARMů nestačí na inovační tempo Intelu a zatím se prostě nevyplatí jimi nahradit Xeony. Neznamená to, že by ARM měl do datacenter Amazonu zavřené dveře, firma je slovy svého zastupitele vítá – jenže v reálném provozu prý jednoduše Intel nabízí nižší celkové provozní náklady. A dle Hamiltona je s ním dokonce snazší práce, pokud je třeba nabízená řešení nějak upravit na míru.

Cavium ThunderX
Serverový čip ThunderX s 48 jádry, který na bázi architektury ARM chystá Cavium

KL24

Nicméně bych asi měl dodat, že Amazon je obří klient, takže má nejspíš ve vyjednávání s Intelem lepší podmínky. Menší hráči či startupy by ale už mohly mít štěstí o něco menší, což už může váhy zvrátit ve prospěch čipů ARM. I tak zde ale asi máme znak, že ARM v serverech nemusí být tak úspěšný, jak si jeho příznivci myslí.

Zdroje: Reuters, Bloomberg

Byl pro vás článek přínosný?