Hlavní navigace

Hrozí nedostatek levných desek pro Coffee Lake, Intel prý zastavil výrobu čipsetu H310

9. 5. 2018

Sdílet

Desktopový socket (Intel LGA 1151)
Zdroj: ExtraHardware

Před měsícem vyšly po poměrně dlouhém čekání čipové sady řady 300 pro procesory Coffee Lake, pro něž do té doby byly dostupné jen deky s provizorním Z370. Tím se aktuální generace procesorů Intel konečně rozšířila na všechny segmenty trhu stolních PC. Vypadá to však, že se Intelu povedl jeden paradoxní úspěch. Údajně totiž tyto čipy nestíhá vyrábět, což by mohlo vést k tomu, že budou desky zejména s nejlevnějšími variantami hůře dostupné.

Podle tchajwanského webu DigiTimes údajně Intel narazil na problémy s kapacitou výroby a nestíhá plnit objednávky na nové čipsety. Tato informace má pocházet z prostředí výrobců desek, dle nichž údajně po jednom měsíci na trhu začíná být zásob lowendového modelu H310 málo. Intel údajně nestíhá čipsety řady 300 vyrábět a v reakci na to přikročil k dočasnému zastavení výroby nebo spíš dodávek čipsetu H310 na trh.

Všechny nové čipsety, tedy H370, B360 a H310 (plus enterprise verze Q360, Q370), jsou založené na stejném identickém křemíku, takže nedostatek se týká celé série. Z pohledu Intelu je ale logické omezit dodávky verze H310, za kterou má nejméně peněz. Výrobci desek či PC budou muset místo tohoto čipu nakupovat dražší variantu B360. Celkový počet vyráběných čipsetů bude stejný, vyšší cena by ale měla o něco zmírnit přetlak poptávky (a navíc Intel vydělá víc). Část výrobců PC může kvůli ceně asi výpadek vykrýt raději počítači a deskami založenými ještě na starší platformě Kaby Lake/Skylake a čipsetu H110.

Desek může být nedostatek, nebo mohou zdražit

Jak výrazně se nedostatek čipsetů H310 projeví na trhu a zda to poznáme i tady u nás, to zatím těžko říct. Intel údajně přislíbil obnovit dodávky čipsetu H310 nejpozději v červenci, nicméně normalizace situace by pak asi trvala ještě o něco déle, jelikož výroba, testování a distribuce nové várky desek by také chvíli trvala. Teoreticky by asi mohla nastat podobná situace jako loni s velmi vyhledávaným Pentiem G4560. Toho byl na trhu v průběhu roku nedostatek a jeho ceny se vyšplhaly výrazně nad původní výhodnou úroveň. Doufejme každopádně, že tentokrát bude efekt mírnější a pokud desky na bázi H310 (nebo nepřímo i B360) zdraží, tak to nebude o moc.

Čipsety Intel

KL24

14nm linky Intelu běží na 100 % kapacity

Že Intel narazil na limit své výrobní kapacity, je docela zajímavá informace samo o sobě. Před pár lety se běžně mluvilo o tom, že s úpadkem zájmu o PC nemá pro všechny výrobní linky dost práce a jedna z amerických továren budovaných v předchozích obdobích byla zakonzervována. Toto však asi už neplatí. Vysvětlením zřejmě je to, že s nezvykle dlouhou životností 14nm procesu, který už vstoupil do čtvrtého roku služby (jelikož 10nm výroba má zpoždění), se na aktuální proces dostaly přirozenou progresí vlastně všechny produkty, zatímco v dřívějších dobách by se část produkce ještě konala na technologii „n-1“.

Toto zřejmě nastalo u čipových sad, které Intel tradičně delegoval na své starší továrny. Řada 300 určená pro Coffee Lake není na rozdíl od předchozí generace čipů vyráběna na 22 nm, ale již na 14nm procesu – ostatně také dle původního plánu měla provázet 10nm procesory Cannon Lake. Musí tedy být vyráběna ve stejných továrnách jako křemík samotných CPU. A ta se navíc přidáním jader do Kaby Lake RefreshCoffee Lake sama docela zvětšila a potřebují tedy také více waferů. Plné vytížení je pro firmu pozitivum, ale Intel teď asi trošku mrzí, že se pro Coffee Lake nedají zužitkovat starší čipsety. Ty by v lowendu asi nijak nevadily, jen by v tom byl značný chaos. Teoreticky by se asi H110 dal přeznačit například na H305 a prodávat do lowendových desek a OEM segemntu, ale podle DigiTimes zatím Intel přechod zpět na 22nm čipsety neplánuje.

Byl pro vás článek přínosný?