Hlavní navigace

Objevily se údajné specifikace osmijader Coffee Lake. S HT i bez HT, takt až 5,0 GHz

24. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Začátkem července se dostaly na internet – dokonce přímo z Intelu, takže z oficiálních zdrojů – specifikace refreshovaných procesorů Coffee Lake od Intelu, které budou tvořit sestavu jeho procesorů řady 9000 pro desktopový socket LGA 1151. Mezi uniklými čipy byly ovšem jen čtařjádrové a šestijádrové modely končící Core i5-9600K, které vzniknou z dnešních čipů generace 8000 mírným zvýšením taktů. Nyní ale z čínských luhů a hájů přišly informace i o tom, jak by mohly vypadat zbylé nejvýkonnější modely, včetně netrpělivě očekávaných osmijader.

Tentokrát parametry nejsou z tak neprůstřelného zdroje. Objevily se na čínském fóru Coolaler, z kterého ovšem v minulosti přicházely i legitimní informace. A podle těchto údajů by vyšší modely devítitisícové řady Coffee Lake mohly být hodně zajímavé. Intel údajně nad Core i5-9600K zařadí dva modely osmijader.

Core i7-9700K, značením se prezentující jako následník dnešní špičky i7-8700K, bude zdá se nižším z nich. Má údajně jít o osmijádro, u kterého by ale byl proti předchozím čipům řady i7 vypnutý Hyper Threading (HT), takže by čip počítal jen osm vláken (konfigurace „8C/8T“), ne šestnáct. Také L3 cache by byla mírně oříznutá, CPU by mělo 1,5 MB na jedno jádro, jako je to dnes u Core i5. Celkem tedy 12 MB L3 cache. Základní frekvence by byla stanovena na 3,6 GHz, tedy o 100 MHz níž proti i7-8700K.

U turba už ale mají nastat značná navýšení taktů – maximum čipu má být až 4,9 GHz. Na Coolaler byly v tabulce uvedeny frekvence turba pro různé počty jader, z níž vyplývá, že 4,9 GHz by platilo jen pro zátěž jednoho jádra (něco jako 5,0 GHz turbo u Core i7-8086K). Pro dvě jádra má ale stále být dostupná frekvence 4,8 GHz, pro tři až čtyři jádra pak 4,7 GHz, pro pět až šest jader 4,6 GHz a pro všech osm jader je takt stejný. Frekvence tedy dosti vysoké. TDP čipu má stále být 95 W, ale turba na uváděných taktech asi s osmi jádry tuto spotřebu výrazně překročí. Hodnotu TDP totiž Intel explicitně garantuje jen pro běh na základních frekvencích CPU, na které ale procesory typicky slezou jen tehdy, pokud mají slabé chlazení.

s-intel-core-x-series-processor-family-i9-skylake-x-lga-2066-1600Špičkou nabídky pak bude Core i9-9900K. Intel tedy i na socketu LGA 1151 zavede „devítkovou kategorii“ z extrémní platformy X299. Core i9-9900K má být tím, co dříve bývalo i7, tedy neořezaným modelem. CPU má údajně osm jader s plným množstvím L3 cache (té je celkem 16 MB) a tentokrát už je i zapnutý HT (konfigurace „8C/16T“), takže se zpracovává 16 vláken a vícevláknový výkon bude výrazně vyšší než i modelu i7-9700K.

Tento procesor má mít maximální turbo 5,0 GHz, jako ono výroční Core i7-8086K, ale tentokrát už to bude frekvence dostupná nejen pro jedno, ale i pro dvě jádra. Tří až čtyřjádrový boost má prý být až 4,8 GHz, při zátěži pěti až šesti jader pak 4,7 GHz. Turbo pro všechna jádra aktivní je údajně také stejných 4,7 GHz. I zde tabulka uvádí, že TDP je 95 W, opět ale platí totéž, tedy že TDP je stanoveno pro základní takty, takže v turbu CPU může odebírat více. Stejná situace je nicméně s procesory AMD Ryzen druhé generace, kde model 2700X také s turbem ochotně odebírá o dost víc, než je jeho 105W TDP. Zda bude osmijádro Intelu při turbu žravější, nebo naopak úspornější, to zatím těžko říct.

MMF24

Údajné parametry Core i9-9900K a Core i7-9700K z čínského fóra Coolaler, v tabulce jsou takty turba pro různé počty zatížených jader (zdroj: ComputerBase) Údajné parametry Core i9-9900K a Core i7-9700K z čínského fóra Coolaler, v tabulce jsou pod řádkem s velikostmi L3 cache takty turba pro různé počty zatížených jader (zdroj: ComputerBase)

Zda budou osmijádrové čipy oficiálně podporovat vyšší frekvenci pamětí (DDR4 na taktu 2933 MHz), nebo zda nastanou nějaké další změny mimo jádra, zatím v čínském úniku není. Také není zmíněno nic o grafickém jádru, ale asi se dá očekávat, že bude stále přítomné, aby Intel mohl tato osmijádrová CPU použít i v noteboocích.

Jsou specifikace pravdivé?

Vzhledem k tomu, odkud tyto parametry pocházejí, je třeba je brát s rezervou. Je zde rozhodně riziko, že může jít o vymyšlenou nebo nepřesnou informaci. Všimněte si například, že tabulka ukazuje maximální turbo pro šestijádro Core i5-9600K jako 4,6 GHz, ačkoliv předchozí informace přímo od Intelu říkaly, že maximum bude 4,5 GHz. Pokud jde o chybu, mohly by pochopitelně další být i v údajích o osmijádrech. David Schor z webu Wikichip zase uvádí, že soupiska modelů by místo osmijádra bez HT a osmijádra s HT měla být tvořena spíše šestijádry s HT (6C/12T) a osmijádry s HT (8C/16T), což je s údajnými specifikacemi z fóra Coolaler v rozporu. Bude tedy třeba počkat, jak se situace vyvrbí a zda se tato čínská verze potvrdí.