Hlavní navigace

Osmijádra Coffee Lake možná vyjdou už v září. Intel chystá 22jádro pro platformu X299

15. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Intel

Intel minulý týden vypustil limitovaný procesor Core i7-8086K (o tom, jak si vede v recenzích, jsme psali zde) a představil demo extrémního 28jádra pro platformu LGA 3647, které má vyjít později v tomto roce. Ovšem mimo to firma zdá se chystá nové výkonnější procesory i pro platformu LGA 2066 a ovšem také osmijádro pro socket LGA 1151, které by zřejmě mohlo vyjít o něco dříve, než se čekalo.  

Core i7-9700K už v září?

Tyto informace přišly od japonského webu PC Watch a údajně se je jeho redaktoru podařilo získat během Computexu od kontaktů buď v Intelu, nebo možná spíše u výrobců desek nebo PC. V prvé řadě PC Watch uvádí, že osmijádrové Coffee Lake, o kterém se dlouho spekulovalo, ale nyní už je v podstatě potvrzené, by mohlo přijít na trh v září. To je překvapivě brzo, protože předchozí informace naznačovaly, že tato CPU budou k mání až v čtvrtém kvartálu, dost možná v listopadu.

Toto časnější uvedení by možná mohlo představovat posunutí termínu dopředu díky tomu, že přípravy jdou dobře, není potřeba provést další revizi křemíku a tudíž může Intel nástup procesoru posunout o rezervu, kterou měl původně vyhrazenou pro řešení problémů. Je nicméně také možné, že firma posunula datum vydání kvůli konkurenčním poměrům. Ryzen 7 2700X od AMD vede ve vícevláknovém výkonu nad Core i7-8700K a osmijádrové Coffee Lake by Intelu umožnilo obnovit prvenství v této disciplíně (současně s vedením v jednovláknovém výkonu). Je možné, že Intel cítí potřebu odpovědět na 12nm Ryzeny co nejdříve a posunul vydání z tohoto důvodu. Stejně to zřejmě udělal loni v případě šestijader Coffee Lake.

Spěch s vydáním by asi ale mohl nést riziko, že osmijádra pro platformu LGA 1151 budou pronásledována problémy s dostupností, které byly spojené s časným vydáním šestijader. To se po vydání v říjnu dala bez problémů koupit ve větších množstvích (a za doporučenou cenu) až během prosince. Nicméně je možné, že tentokrát bude Intel lépe připraven a situaci zvládne, byť termíny pro návrh osmijádrového čipu a jeho uvedení do výroby byly asi zase napjaté.

intel-xeon-e3-1200-v6Nejdřív jako Xeon E?

Na druhou stranu se jinde objevují i zprávy, že by se osmijádra mohla objevit ještě předtím jako Xeony pro patici LGA 1151 – tedy čipy dříve označené jako Xeon E3 (nově by se měly jmenovat jednoduše Xeon E). Ty by prý snad mohly nýt uvedeny ještě v červenci, což by znamenalo, že až tak uspěchané vydání desktopové verze v září být nemusí. Zda se toto potvrdí, zatím těžko soudit.

22jádrový highend pro platformu X299/LGA 2066

Tolik tedy chystané novinky pro platformu LGA 1151. Podle PC Watch ale má přijít zvýšení jader i na platformu LGA 2066. Vzhledem k tom, že v úvodu zmíněné 28jádro má používat speciální desky se socketem LGA 3647, to mohlo vypadat, že platforma X299 zůstane letos jen na 18 jádrech jako loni. To ale podle japonského webu není pravda. Intel údajně pro socket LGA 2066 uvede 22jádrové CPU. To by znamenalo, že je fyzicky možné dostat největší křemík Skylake-SP či Cascade Lake-SP (čip „XCC“) i do tohoto menšího pouzdra se čtyřkanálovým řadičem pamětí, což jsme zatím nevěděli jistě.

KL24

s-intel-core-x-series-processor-family-i9-skylake-x-lga-2066-1600Tento plán má prý označení Basin Falls Frefresh, přičemž Basin Falls bylo původní označení pro platformu Skylake-X/Skylake-W a socket LGA 2066. Není proto úplně jasné, zda budou použité novější čipy Cascade Lake-SP. Objevují se informace, že by mohlo stále jít o původní křemík generace Skylake-SP, nicméně Cascade Lake je asi pravděpodobnější. Ještě také nevíme, zda 22jádrové modely vyjdou jako Core i9 pro highendový desktop i jako Xeony W pro pracovní stanice, nebo zda budou dostupné jen pro jeden z těchto segmentů. Uvedení by údajně dle PC Watch mohlo být poměrně brzy, už v září.

Mimochodem – to, že je 22jádro založené na čipu XCC, má jeden důsledek. Znamená to, že Intel může relativně snadno na platformu X299 uvést i procesory s vyšším počtem jader až do 28. Firma tedy bude mít tuto možnost do budoucna otevřenou. Pokud by Intelu Threadrippery 2000 nějak moc zatápěly, může vypustit procesory i s vyšším počtem jader než 22, stejně jako loni místo původně plánovaných Skylake-X s 10 nebo 12 jádry nakonec přišly modely s 14, 16 a 18 jádry. Intelu by se tak mělo podařit obhájit absolutní prvenství v highendovém desktopu.

Byl pro vás článek přínosný?