Hlavní navigace

Alza ukázala české ceny osmijader Intel Coffee Lake. Za Core i9-9900K si připlatíte

28. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Intel

V oblasti procesorů probíhá nyní netrpělivé vyhlížení osmijádrových procesorů Coffee Lake, které Intel přinese letos na podzim na mainstreamovou platformu LGA 1151. Vzhledem k tomu, že ještě před rokem na ní bylo maximem možného čtyřjádro Core i7-7700K, by měly být hodně atraktivní, byť už by po nich měla přijít nová lepší architektura s 10nm procesem (to ale bude asi až ke konci roku 2019). Parametry nových špičkových modelů Core i7-9700K a i9-9900K už unikly, ale co jsme dosud neznali, byla cena, za jakou se budou dát koupit. A ta teď možná utekla, překvapivě dokonce v našich končinách.

Český internetový obchod Alza.cz totiž na svém webu publikoval článek zpravodajského charakteru o tom, co lze od těchto CPU čekat. Ten rekapituluje to, co je o procesorech už jednou uniklo na veřejnost (viz například tento článek). Ovšem vedle toho u (uniklých?) specifikací udává také české ceny procesorů. Zde vidíte snímek stránky z onoho článku:

Údajné ceny procesorů Coffee Lake Refresh (generace 9000) v Alza.cz Údajné ceny procesorů Coffee Lake Refresh (generace 9000) v Alza.cz

Podle těchto informací by mělo Core i5-9600K, tedy nové odemčené šestijádro, které nemá zapnutý HT, stát 7490 Kč. To je poněkud víc než za současné Core i5-8600K, které se ve většin obchodů nyní prodává od 6800 Kč. Už osmijádrové Core i7-9700K má údajně stát 10 990 Kč proti nějakým 9600 Kč, na nichž nyní začíná Core i7-8700K (po odečtení DPH by to bylo asi 412 dolarů). A konečně nejvýkonnější osmijádrový model s SMT Core i9-9900K, na který jsme napjatí nejvíc, prý bude stát 13 990 Kč. Po odečtení DPH a přepočtu to vychází na 525 $. Ceny předchozích dvou CPU jsou o nějakých 15 % vyšší proti tomu, za co jsou dnes jejich předchůdci. Je možné, že několik měsíců po vydání by se ceny řady 9000 zase mohly takto snížit, ale úplně počítat s tím asi také nelze.

U Core i9 bylo od začátku očekáváno, že jej Intel bude považovat za o kategorii vyšší model, než je Core i7-9700K/i7-8700K. Částka kolem 500 dolarů by proto mohla být docela reálná. Ryzen 7 1800X byl loni v březnu také vypuštěn za stejnou cenu. Ovšem u něj bylo vidět, že poněkud odrazovala. Připomeňme však, že trend posouvat se postupně do vyšších cenových pater je vidět i u grafik Nvidia. Výrobci asi cítí příležitost možnost dostat za zákazníků za „prémiové“ produkty víc s tím, jak se tzv. hráčská subkultura „lifestylifikuje“.

KL24

Intel Coffee Lake Intel Coffee Lake

Budou ceny ze začátku nafouknuté?

Původ informací o cenách v textu komentován nijak není, ale je celkem pravděpodobné, že částky jsou více či méně podle neveřejně dostupných materiálů přímo od Intelu a mohly by tudíž opravdu představovat sumy, za které se nové procesory řady 9000 objeví v obchodech. Nebo minimálně v tomto konkrétním obchodě.

Tyto ceny platné v den vydání či pro předobjednávky by se teoreticky nemusely úplně držet doporučených nebo typických cen u nás. Jednak je možné nasazení ceny níž kvůli nalákání zákazníků, ale vyloučit nelze ani nějaké nafouknutí opačným směrem, pokud CPU bude nedostatek. Protože Intel pravděpodobně s vydáním osmijádra spěchá, může opět nastat situace jako loni, kdy bylo žádané Core i7-8700K nějaký ten měsíc po vydání velmi špatně dostupné, nebo za výrazně zvýšené ceny. Obchody se pochopitelně snažily využít zákon poptávky a nabídky. Částky nastřelené Alzou jsou každopádně zatím asi nejlepší informací, jakou o cenách čipů Coffee Lake Refresh máme, takže očekávání je třeba odvíjet od nich.

Byl pro vás článek přínosný?