Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Intel uvádí desktopové procesory Alder Lake. Modely, spotřeba, nová platforma a benchmarky. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 28. 10. 2021 9:45

    Radek Holeček

    Objem u auta se udává v kubických cm. A cm3 je pořád stejná jednotka, ať je to u Fordu nebo u Hondy a udává se v ní objem válců. Naopak označení výrobního procesu je sice v nanometrech, ale není nijak specifikováno, co ta délka znamená v souvislosti s tím procesem. A pak nastane situace, že Intel dokáže narvat na jednotku plochy víc tranzistorů na 10nm procesu, než TSMC na 7nm. Tedy laického čtenáře to může zmást a může si myslet, že 7nm proces je lepší, než 10nm.
    Ve výsledku je to úplně jedno, protože to je jen číslo, které neříká vůbec nic. Ty výrobní procesy se nechají srovnat v různých parametrech a u každého z nich může vyjít úplně něco jiného. Můžete je srovnat hustotou tranzistorů, ale i u té to není jen jedno číslo, protože můžete srovnávat opravdu maximální hustotu tranzistorů nebo průměrnou hustotu tranzistorů nebo třeba velikost SRAM buňky a pokaždé to vyjde úplně jinak. Procesy můžete porovnávat podle spotřeby nebo maximálně dosažitelné frekvence (což jde oboje zase blbě, protože na srovnání byste potřeboval naprosto identický čip), můžete je srovnávat z hlediska výtěžnosti, z hlediska nákladů na jejich vyrobení a určitě byste našel další a další parametry, podle kterých by to šlo srovnat. Ale opravdu to nemá smysl.