Hlavní navigace

Názor k článku Intel uvádí desktopové procesory Alder Lake. Modely, spotřeba, nová platforma a benchmarky od Jan Olšan - Na EPS (kabel napájející jen CPU) je to...

  • 28. 10. 2021 18:12

    Jan Olšan

    Na EPS (kabel napájející jen CPU) je to procesor + ztráty v napájecí kaskádě. Člověk si z toho musí trošku odmyslet.

    Tak je to měřené v testech co dělá na HWCooling (a tady) Ľubo. Má to i jednu nevýhodu - někdy asi může jít dovnitř procesoru elektřina z toho 24pinového kabelu po nějaké minoritní větvi napájení. Takže pak může měření na 12V kabelu trošku podhodnocovat realitu.

    Další alternativa je spoléhat se na čidla v procesoru, tj. ten údaj, který vám říká HWiNFO jako "package power". pro domácího uživatele je to asi nejlepší vodítko a tyhle čidla by měly být docela přesné - většinou. Problém je, že někdy přece jen nesedí, a člověk nikdy neví, kdy ta situace nastane. AnandTech má například v databázi památné "spotřeby", kdy Ryzeny 2200G a 2400G vycházejí na asi třetinu až půlko toho, co žerou doopravdy, protože tam ten údaj z čidla prostě neseděl.
    Tudíž z tohohle důvodu není asi dobře, když v recenzi tohle je jediný způsob uvádění spotřeby a mělo by se to doplnit aspoň tím měřením na zdi, když ne měřením 12V kabelu (i když je jasné, že když autor prostě nemá žádné vybavení na měření, ani wattmetr, tak je lepší, když pro orientaci a kotrolu uvede aspoň tohle, než nic).