Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Intel uvádí desktopové procesory Alder Lake. Modely, spotřeba, nová platforma a benchmarky. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 29. 10. 2021 7:49

    del42sa (neregistrovaný)

    proč ? protože jde o efektivitu využitých tranzistorů a v té je na tom AMD se ZENem lépe. Nejde mi vůbec o nějaké hanění AL, pokud to tak někdo chápe tak mě to mrzí. Bavím se čistě z technického hlediska.

    Přečti si pozorně ten twittrový příspěvekLocuzy : https://twitter.com/Locuza_/status/1453524285260247046
    Golden Cove jádro je větší o cca 75% oproti Zen3 včetně L2 cache, ale IPC z těch 75% tranzistorů navíc a skoro dvojnásobné plochy je jen 19% ( vůči Rocket Lake ) oproti ZEN3 to bude méně, řekněme v průměru 15%.

    Více tranzistorů žere více elektrické energie a více topí, tak je nasnadě, proč v AL je velkých jader jen 8 a zbylých 8 jsou Gracemonty a i tak je ta spotřeba 2x vyšší než u ZENu

    Takže když máme hypoteticé CPU co má die nějakých 200mm2, tak těch menších jader tam dostaneš víc než něž těch druhých. Nepočítám teď samozřejmě vnitřní obvody jako řadiče,L3 cache ,multimedia obvody, řídící logika, která evidentně musí být u obou verzí CPU.

    Je tedy nesmírně důležité jak dobře je vybalancovaný poměr mezi získaným výkonem a počtem tranzistorů. Já tedy poukazuji jen na to, že P-jádra v Alder Lake jsou opravdu (i na dnešní poměry) obrovská se všemi důsledky toho rozhodnutí. Možná kdyby měla IPC třeba o 40% vyšší asi bych se na to díval trochu shovívavějším pohledem, ale takhle mi to přijde jako ne moc neefektivní (svoji roli v tom určitě hraje i ten Intelův problémový výrobní proces) a chápu, že se to některým lidem nemusí líbit , když se na to poukáže.

    Já jen doufám, že v další generaci to Intel o hodně zlepší....