Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Intel uvádí desktopové procesory Alder Lake. Modely, spotřeba, nová platforma a benchmarky. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 31. 10. 2021 23:20

    Jan Olšan

    Ty highendové dvouvěžové chladiče zvládají i víc (a asi i taková jednověžová, ale 140mm Noctua NH-U14, celkem dost utáhne myslím i ta NH-12A).

    Myslím, že i těch 240-250W výkonné vzduchy dají, pokud je to u procesoru s velkou plochou a teda poměrně nekomplikovaným převodem tepla. Takže třeba takové Rocket Lake se dalo chladit i na těch 250W extrémech nebo i výš, teploty teda už nebyly moc pěkné, ale v těch věcech jako NH-D15 je chladící kapacity o dost víc než těch 180 W. Ostatně i ty 250W Threadrippery se ještě dají vzduchem uchladit.

    Tady ty Alder Lake by podle velikosti měly být při stejné úrovni spotřeby chladitelné asi jako Ryzeny 2700X, ale spíš o něco lépe (počítám, že větší plocha IHS, snížení křemíku, ztenčená vrstva pájky reálně o pár stuzpňů pomůžou a to v těch extrémech může třeba i být rozhodující). Takže IMHO to kvalitní dvouvěže dají i v těch fakt hřejících úlohách jako Blender/x265 (pokud teda deska nenechá CPU překročit i těch 241W).