Hlavní navigace

Intel Core i5 750 v redakci

14. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od raději nejmenovaného zdroje se nám podařilo získat procesor Core i5 750 s pracovní frekvencí 2,67 GHz. Čtyřjádrový procesor bez podpory HyperThreadingu s jádrem Lynnfield a 45nm výrobním procesem je revize B1, tedy stejné, jaké zanedlouho zamíří k ostatním novinářům. Vzhledem k tomu, že ale procesor nepochází z oficiálního zdroje, můžeme se alespoň o některé drobnosti s vámi podělit již nyní.

Procesor testujeme na základní desce Asus P7P55D Deluxe, jejíž recenzi si budete taky moci začátkem září přečíst. Deska má velmi povedený design, všimněte si například jednostranných pojistek u paměťových slotů a robustního napájení. Nechybí ani systémová tlačítka, kvalitní BIOS a podpora CrossFireX i SLI.

Pro procesory Core i5 je určena nová patice LGA 1156 s novým systémem uchycení procesoru. Tato skutečnost by mi nijak nevadila, pokud by Intel zachoval rozteč děr pro chladič stejnou, jako u LGA 775. To se ale bohužel nestalo a rozteč je přibližně o 2 mm větší, než u LGA 775. Najdou se sice již nyní desky, které mají rozteč stejnou (EVGA), ale většina zřejmě bude v doporučeném provedení Intelem. Nedovedu si dost dobře představit, co k tomu Intel vedlo, kromě tiché dohody s výrobci chladičů, kteří se tak nepřipraví o kšeft při případném upgradu sestavy s LGA 775.

MMF24

Na závěr si ještě můžete prohlédnout malý důkaz o tom, jak jsou na tom nové Core i5 s přetaktováním. Nutno říct, že velmi dobře, protože ze základních 2,67 GHz (s Turbem až 3,2 GHz) se mi při mírném zvýšení napětí o 0,1 V podařilo zvednout frekvenci procesoru až na velmi pěkně kulatou frekvenci (kvůli porušování NDA nakonec nebudu více konkrétní). A to pod obyčejným Freezerem 7 Pro v nové revizi (a dalšími dvěma 12cm větráky). Berte tuto novinku jen jako takovou malou upoutávku na to, co nás čeká začátkem září.

 

Autor článku