Hlavní navigace

Intel Core i7: nejvýkonnější mobilní procesory druhé generace

14. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společným rysem všech procesorů je virtualizace a Hyper Threading, který zvyšuje počet pracovních vláken na dvojnásobek, stejně jako technologie Intel Turbo Boost, která zvýší frekvenci procesoru v případě vytížení menšího počtu jader. Posledním téměř společným rysem je pak integrovaná grafika, která chybí pouze u čtyřjádrových modelů.

Právě to je nejvýraznější rozdíl dvou nejvyšších modelů i7-820QM a i7-720QM, které na rozdíl od nižší řady mají čtyři jádra (a tedy osm logických jednotek) a proto i vysoké TDP na úrovni 45 Watů. Tyto dva top-modely se liší velikostí cache a nepatrně i taktem (a samozřejmě maximální frekvencí turba). Důvodem, proč mají tak nízký základní tak (1,6 a 1,73 GHz), je bezesporu vysoké TDP, se kterým se musí poprat. není proto divu, že notebooky s těmito procesory jsou poměrně vzácné a hlavně mají vysoké nároky na chlazení (a jsou tedy i hlučné v zátěži).

Další procesory jsou dvoujádra s nižší spotřebou. Model i7-660UM je nízkonapěťový procesor s nižší frekvencí 1,33 GHz, ale i výrazně nízkým TDP 18 Wattů. Modet i7-640UM je kolega předchozího s nižším taktem 1,20 GHz.

Následuje model i7-620, který Intel nabízí v pěti modifikacích líšící se taktem, spotřebou, velikostí cache a tím, zda jsou dodávány samostatně nebo vestavěné na desce.

CS24

Posledním zástupcem nové řady je model i7-610E se 4 MB cache, 2,53 GHz taktovací frekvencí a 35 Watty spotřeby.