Hlavní navigace

Názor k článku Intel chystá Core i9-10850K, levnější odemčené desetijádro Comet Lake od tynyt - Koukám, že tady je to samý "odborník z...

  • 7. 7. 2020 6:55

    tynyt

    Koukám, že tady je to samý "odborník z lidu" ????
    Tak tedy:
    1. možnost řídit monetární politiku: předvedeno ČNB poměrně nedávno, výsledek velmi rozpačitý, až kontraproduktivní. Přinejlepším jsme udělali totéž, co země platící eurem, akorát s tím, že CZK je dnes kvůli těmto hrátkám mnohem volatilnější, než byla před intervencemi (a tehdy to s volatilitou taky nebylo nijak zázračné). Podotýkám, že nejsem zastáncem teze o "ožebračování střadatelů," naopak si myslím, že ČNB funguje poměrně dobře.
    2. Jestli Euro někomu prospělo, tak právě Slovákům, pro které je to jeden z argumentů, jak lákat investory. Kromě toho stabilita této měny zaručuje běžným malým střadatelům a dlužníkům poměrně dobrou a stabilní pozici, a to navzdory slabší a menší ekonomice, než je ta naše.
    3. Nevýhody Eura existují, ale jsou někde úplně jinde - a to zejména v měnícím se politickém stavu samotné Evropské Unie (nikoli však ekonomickém). Argumentace Itálií nebo Řeckem je nesmyslná, protože stejně tak ČR má ekonomicky strádající, zadlužené kraje jako je karlovarsko, ústecko, nebo šumpersko. Je nesmyslná i z pohledu dnešního půlbilionového schodku, jehož tíži budeme muset všichni nést, protože jistý tunelář tady už skoro 8 let rozhazuje naše peníze.
    4. výhody Eura jsou více než zřejmé - velká a "těžká" měna, se kterou odpadnou z velké části transakční náklady při zahraničním komerčním styku. S ohledem na to, že jsme ekonomika otevřená a exportní, je to více než validní argument. Další výhoda už tak zřejmá není, ale je stejně platná - útoky spekulantů na Euro jsou o dost složitější a vyžadují více zdrojů, než útok na CZK.