Hlavní navigace

Názor k článku Test Intel Core i9-12900K: nejrychlejší Alder Lake porazilo Ryzen 9 5950X v ST i MT výkonu od BackPa - A jaký je teda přínos ve hrách? Jediné,...

  • 29. 8. 2021 12:33

    BackPa

    A jaký je teda přínos ve hrách? Jediné, kde vidím nějaký posun je v 1080p. V tom rozlišení jsem hrál před 12 lety, takže mě vůbec nezajímá. Nehledě na to, že jestli mám 150fps nebo 180fs je úplně jedno. Ve 4K, na které do budoucna cílím, až to rozlišení bude nějaká grafika konečně dávat na aspoň 60fps, je rozdíl pár snímků. Tedy zanedbatelný v poměru k ceně. U AMD jsem mohl naplno využívat s chiosetem B350 jak R7 1700, tak i aktuální R9 3900X. Oproti mé nové desce to neumělo snad jenom PCI-E 4.0 a problém byl rozbehat RAM na 3200Mhz. Která low end deska Intelu tohle zvládne? Žádná! Ale ono se prostě vždycky najde někdo, kdo to bere jako výhodu. Ale to, že ještě nedávno jsem si koupil desku i 12ti jádro za stejnou cenu, co Intel nabízel jenom 10 jádro, to už tu žádný Intel fanoušek nenapíše. Já Intel používal přes 10 let, takže nejsem žádný AMD fan, to jen tak naokraj. Prostě jenom kupuju to, co má smysl.
    Co se týče DDR5, tak to bude umět i to AMD. Zatím to stejně bude tak drahé, že to koupí minimum lidí.
    Historky - hele, AMD s každou generaci vydalo značně lepší CPU, takže jsem si jenom upgradoval CPU a deska zůstala. U Intelu se musela znovu koupit i deska. Ale vlastně jo, máte pravdu, Intel se už roky plácá výkonem na stejném místě, tak tam moc důvodů k upgradu nebylo, takže ta deska vydržela dýl. Až Intel přijde s něčím výkonnějším, s menší spotřebou, smysluplnou cenou a budou mít dlouholetou podporu pro jeden chipset, tak se rád k Intelu vrátím.