Hlavní navigace

Intel dočasně omezil výrobu na polovinu, Haswell ale sjede z linek ještě letos

17. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

U příležitosti oznámení hospodářských výsledků za třetí kvartál se představitelé společnosti Intel podělili o pár zajímavých informací. Nejistá ekonomická situace sice i v případě procesorové jedničky přináší špatné zprávy, zároveň však zaznělo i cosi pozitivního o jistě netrpělivě očekávaném Haswellu.

Zmíněné špatné zprávy zní, že Intel se nevyhnul problémům s propadem poptávky. S tou se trh počítačů potýká jednak u nás Evropě, ale rovněž v Americe, a k dovršení katastrofy také v Číně, která doposud byla naopak čímsi jako zlatým dolem. Tato skutečnost je ovšem známá již od druhého čtvrtletí. Nižší prodeje vedly u firmy k nahromadění skladových zásob procesorů, neboť plán výroby počítal s nadhodnocenou poptávkou. Tento přebytek nyní donutil společnost k omezení výroby. Intel neuvedl přesná čísla, linky však údajně pojedou na méně než polovinu své kapacity.

Procesory Intel

Útěchou pro společnost je, že přebytečné skladové zásoby tvoří převážně (ze 70 %) 22nm procesory architektury Ivy Bridge, které by neměl být velký problém prodat. Zásoby údajně za třetí čtvrtletí stouply o hodnotu 400 milionů USD. Omezení výroby by naopak mělo jejich hodnotu srazit o půl miliardy; negativně se ale promítne do marží, neboť nižší objem bude méně amortizovat fixní náklady společnosti.

Ačkoliv se Intelu na skladu válí procesory, neznamená to naštěstí, že by kvůli tomu odsunul  budoucích produkty (což se bohužel přihodilo u AMD s uvedením desktopových čipů Trinity). Naopak, Intel se pochlubil, že stihne Haswell vyrábět ještě letos, ačkoliv se jeho uvedení na trh plánuje až na druhé čtvrtletí příštího roku (připraven by údajně měl být již v březnu/marci). Rozjezd výroby Haswellu opět povede k akumulaci skladových zásob, ale protože se jedná o nový výrobek, nevidí v tom zřejmě Intel problém.

 

CS24

Nyní ještě k samotným finančním výsledkům. Obrat se proti předchozímu kvartálu udržel na stejných číslech, a sice 13,5 miliardy USD. To je 5% pokles proti minulému roku a zároveň propad oproti plánovanému výsledku (13,8 až 14,8 miliardy USD). Čistý zisk dosáhl pěkných tří miliard USD. Intelu se podařilo splnit plánovanou 63% hrubou marži, v čtvrtém kvartále však kvůli omezení výroby toto číslo klesne na 57 %. Obrat je pak plánován jen zanedbatelně vyšší, v hodnotě 13,6 miliardy USD (samozřejmě s určitou tolerancí).

Zdroj: Intel, konferenční hovor k finančním výsledkům (přepis na Seeking Alpha)