Hlavní navigace

Intel dodal milion Nehalemů

16. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Paul Otellini, generální ředitel Intelu, se nechal slyšet, že tento týden společnost dodá miliontý procesor založený na architektuře Nehalem. Do tohoto čísla se počítají jak desktopová Core i7 (Bloomfield), tak nedávno vydané Xeony řady 5500 (Gainestown).

„Ukazuje se, že trh stále slyší na nejvýkonnější produkty. Nehalem se prodává ve velkém množství, na to, že je to docela high-endový segment trhu.“

Otellini se dále pochlubil, že Intel již rozeslal tisíce vzorků procesorů rodiny Westmere (to jest souhrnné označení pro Nehalemy vyráběné 32nm postupem) více než třiceti zákazníkům z řad OEM výrobců. Zřejmě tím má na mysli Clarkdale, slepenec 32nm dvoujádrového procesoru a 45nm „northbridge“ čipu nesoucího paměťový řadič a grafické jádro. Jeho fotografie a následně zběžný test v SuperPi totiž zveřejnil uživatel JCornell na XtremeSystems fóru.

Detekční utilita CPU-Z nedokáže procesor správně rozpoznat, hlásí však, že běží na 2,4 GHz, disponuje 256 kilobajty L2 cache pro každé jádro a sdílenou čtyřmegabajtovou cache třetí úrovně, a že na jeho dvou jádrech je povolen HyperThreading.

MMF24

A nakonec ještě jeden střípek z Otelliniho řeči. Generální ředitel Intelu věří, že průmysl výpočetní techniky je z nejhoršího venku, co se týče hospodářské recese. Po slabém prvním kvartálu se prý prodeje vrací na úrovně běžných sezón.

Zdroj: X-bit labs, XtremeSystems

Autor článku