Hlavní navigace

Intel DP55KG Kingsberg: ideál na taktování Core i5

4. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy a hlavní přednosti

První dojmy a hlavní přednosti

Oproti jiným deskám vám může první pohled na Kingsberg připadat trochu prázdný. Intel totiž byl vždy u svých high-end desek tak trochu průkopníkem a zahazoval stará rozhraní ještě v době jejich hojného používání. Ani tato deska není výjimkou a tak na ní již nespatříte archaické PS/2 konektory, IDE rozhraní, natož pak třeba DDR2 paměti.

Malým zázrakem je, že se zde ještě udržely staré dobré PCI sloty. Ty jsou ale hojně doplněny celou plejádou nejrůznějších slotů PCI Express. Najdete zde varianty ×1, ×4, ×8 i ×16. Takovou rozmanitost žádná jiná deska nenabízí. Velmi netradičně pak vypadají oddělené pojistky u kratších slotů.

Průkopnictví Intelu jde u této desky ale ještě dál. Jako první výrobce si dovolil přímo na základní desku integrovat rozhraní Bluetooth. To reprezentuje zelená destička, k níž je ještě dodávána malá anténka pro lepší příjem. Pod Bluetooth modulem vidíte PCH XDP port, neboli Debug Port.

Když už máme USB porty vzadu, proč jeden nestrčit i dovnitř, řekli si v Intelu a udělali to.

Velmi úsměvně pak na mě zapůsobilo zakrytování BIOSu. Malý šváb byl totiž skryt pod důmyslným mechanizmem, který mi trochu připomínal pojistku proti odpálení raket na kniplu stíhačky.

Nyní se můžete podívat na celkové parametry dnes testované základní desky.


Použité komponenty a jejich osazení

Použité komponenty a jejich osazení

Rozložení deky je skutečně originální, nikoli však bezproblémové. I když je na desce místa haba kuk, tak paměťové sloty jsou velmi blízko patici procesoru, což vám bude u rozměrnějších chladičů vadit.

Také umístění POST displeje není zrovna ideální a s větším chladičem na něj někdy ani neuvidíte.

Nadmíru místa Intel naopak přesunul do pravého dolního rohu, kde se vyjímá typická lebka s červeným podsvícením (jde v BIOSu vypnout).

Novinku u Intelu představují zahnuté SATA porty, které řada uživatelů jistě ráda přivítá. Na desce nechybí ani malé startovací tlačítko či čtyři 4pinové konektory pro větráky.

 

O zvuk se stará zvukový kodek Realtek ALC889, o síť pak čip Intel. Řadič Mediatek má pak na starosti dva SATA a dva eSATA porty.

 

po osazení komponent zjistíte to, co jsem avizoval již v úvodu. Horní část desky je doslova napěchovaná, spodní pak neúměrně volná. hlavně paměťové sloty měly být dále od patice. Tomu ale brání vyšší citlivost LGA 1156 na délku paměťových drah.

 

Systém chlazení, teploty a spotřeba

Systém chlazení, teploty a spotřeba

Chlazení desky je sice v porovnání s výrobci jako Asus či Gigabyte minimální, nicméně velmi funkční. Přesvědčil mě o tom především velmi nízké teploty.

Spotřeba a zahřívání

Měření teploty jednotlivých komponent základní desky probíhalo při plné zátěži bezdotykovým infračerveným teploměrem Voltcraft IR-270H s laserovým zaměřovačem. Před samotným měřením byl systém v plné zátěži 15 minut, aby se všechny chladiče dostatečně rozehřály.

Měření spotřeby probíhá zásuvkovým wattmetrem, který měří spotřebu celé sestavy (bez monitoru). Bohužel není technicky dost dobře možné změřit spotřebu pouze základní desky, nicméně z porovnání s ostatními deskami s různými čipovými sadami si můžete o spotřebě udělat velmi dobrý obrázek. V tomto případě je měřena spotřeba kompletní sestavy, tedy i s dedikovanou grafikou GeForce 8800 GT a přídavnou zvukovou kartou Asus Xonar D2.

Spotřeba

Intel DP55KG je deskou extrémů, což se projevilo i při spotřebě. Zatímco bez zátěže byla spotřeba nejnižší ze všech měřených desek pro Core i5/i7, v zátěži menší počet fází již nebyl tak efektivní a spotřeba trhala rekordy.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle výkonu chlazení a spotřeby.

BIOS a jeho možnosti

BIOS a jeho možnosti

Stejně netradiční jako rozložení samotné základní desky je i rozložení BIOSu. Chvíli vám bude trvat, než se v něm poprvé zorientujete.

Jako první se vám ukáží základní informace, přičemž zde můžete i deaktivovat některá procesorová jádra.

Hned první položka v záložce Advanced přináší zajímavé možnosti, zejména nastavení větráků. Regulovat totiž můžete všechny čtyři konektory. V části Peripheral Configuration pak můžete vypnout podsvícení lebky. Dále zde uvidíte aktuální teploty nebo si můžete prohlížet Log soubor.

Možnosti přetaktování najdete pod záložkou Performance. V základní obrazovce můžete změnit jen základní frekvenci. Pro ostatní položky již musíte do podmenu. Rozsahy jsou dostatečné i pro vyšší taktování. Zajímavé je napájení procesoru, které můžete nechat na základu, svěřit automatice – režim Dynamic (který se s napětím při přetaktování příliš nepáře, jak zjistíte v kapitole Přetaktování) nebo zvolit režim Static a napětí nastavit ručně. Možností nastavení pamětí jsou oproti jiným výrobcům spíše skromnější, není to ale rozhodně na škodu.

V záložce Power si pak zkontrolujte zapnutí C1E a C State, aby vám počítač zbytečně moc nežral. Nastavení BIOSu si pak můžete uložit do jednoho profilu.

 

Jednotlivé nejdůležitější hodnoty pak shrnuje následující tabulka:

Kompletní galerie

Galerie všech snímků

Testovací sestava, použité testy

Testovací sestava, použité testy

Pro účely testování jsme použili následující komponenty a ovladače:

Za zapůjčení zvukové karty Asus Xonar D2 děkujeme společnosti Asus

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR2 a DDR3 děkuji společnosti Kingston

Kingston

Za poskytnutí teplovodivé pasty Noctua NT-H1 děkujeme
rakouské společnosti RASCOM Computerdistribution

Za zapůjčení mechaniky děkujeme společnosti LG

Za poskytnutí procesoru Intel Core i5 750, i7 920, C2D Q6600 a E8500 děkujeme společnosti Intel

Testováno s pamětmi na 2133 MHz

K testování základních desek s LGA 1156 nám do redakce dorazil i zbrusu nový kit pamětí Kingston KHX2133C9D3T1K2/4GX, který se pyšní pracovní frekvencí 2133 MHz při CL9 T1 a pracovním napětí 1,65 V.

Paměti jsou to skutečně velmi povedené a musím říct, že svým slibům výrobce skutečně dostál. V BIOSu stačilo zvolit patřičný XMP profil a rázem počítač naběhl s požadovanou frekvencí i napětím. Tyto paměti tak budou ideálním doplňkem pro taktování procesorů s uzamčeným násobičem, což byl i případ našeho Core i5 750. Díky Kingstonům se nám jej podařilo přimět pracovat až na frekvenci 4,5 GHz při základní frekvenci 215 MHz.Drobnou vadou na kráse těchto modulů je jejich cena, která se pohybuje kolem 5000 Kč.

Přetaktování

Přetaktování

Jak jsem psal v předcházející kapitole, při testování pamětí dokázal Intel ochotně naběhnout se základní frekvencí 215 MHz. Ta se také ukázala být i jeho stropem.

Při taktování procesoru jsem se ale nestačil divit. Při nastavení dynamického napětí, kdy si deska sama sleduje teplotu procesoru a jeho TDP a podle toho reguluje napětí, si Kingsberg do našeho Core i5 750 dovolil pustit i 1,640 V. Díky tomu bylo dosaženo na vzduchu přetaktování na 4498 MHz, což je naprostý rekord. Jen připomenu, že základní frekvence tohoto procesoru je 2,66 GHz.

Procesor jsem ale nechtěl nechat dlouho trápit a tak jsem přešel k manuálnímu nastavení napětí, které dostalo obvyklou hodnotu 1,450 V v BIOSu. Pracovní frekvence mírně klesla, nicméně výsledných 4,2 GHz je stále excelentní výsledek. Tomu pak odpovídají i hodnoty naměřené v testech. Jak je vidět,k excelentním výsledkům není ani zapotřebí BIOS s nekonečným množstvím položek.

V tomto případě je měřena spotřeba kompletní sestavy, tedy i s dedikovanou grafikou Nvidia GeForce 8800 GT a přídavnou zvukovou kartou Asus Xonar D2.

Nyní se můžete podívat na celkové nárůsty frekvence sběrnice, procesoru i celkové hodnocení přetaktování.

Testy procesoru a paměti

Testy procesoru a paměti

Základní desky testuji na základním nastavení s procesorem Intel Core 2 Quad Q6600 se zapnutým C1E i EIST. Všechny desky jsou tak testovány na základní frekvenci 2,4 GHz. Paměti jsou nastaveny na frekvenci 800 MHz a časování 5-5-5-15. V případě desky s čipsetem X58 jsou testy provedeny s procesorem Core i7 920 na základní frekvenci 2,66 GHz se zapnutým Turbo režimem a pamětmi DDR3-1066 s časováním 7-7-7-20. To samé platí i pro nově přidaný procesor Intel Core i5 750, jehož
pracovní frekvence je shodná s Core i7 920, tedy 2,66 GHz. Na rozdíl od
něj ale nepodporuje HyperThreading, což se na výsledcích testů také
významně podepsalo.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle výkonu procesoru a pamětí. V grafu jsou porovnány všechny výše naměřené výsledky a výsledky z testu pamětí. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

Nyní se můžete podívat na propustnost USB rozhraní a výkon pevného disku WD3200AAKS. Jeho výkon je měřen jednak v HD Tachu.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle propustností SATA a USB rozhraní. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Herní testy

Herní testy

Testování grafiky lze rozdělit na dvě části – na test propustnosti systému a test samotného grafického výkonu. Pro první jmenovaný jsme všechny hry spustili nízkém rozlišení 800 × 600 bez zapnutého vyhlazování nebo anizotropního filtrování, v druhém případě pak ve vyšším rozlišení 1680 × 1050 se zapnutým antialiasingem a případně i anizotropním vyhlazováním. Detaily jsou ve všech hrách nastaveny na vysoké. Zatímco u prvního nastavení se grafy krásně škálují především podle výkonu procesoru, v druhém případě jsou již výsledky téměř srovnatelné, protože hlavní slovo si zde bere grafická karta, která je vždy stejná. Rozdíly se tak pohybují v jednotkách fps a nikoli desítkách, jako je tomu v prvním případě.

Do nové metodiky byly zařazeny hry Call of Duty 4, Crysis a UT3 Demo. Dále zde najdete výsledky z testů 3DMark Vantage. Tyto testy probíhají na dedikované grafice Nvidia GeForce 8800 GT. Integrovaná grafika (pokud ji deska má), je v tomto případě vypnutá.

Na závěr kapitoly je zde opět relativní srovnání desek, tentokrát podle výkonu grafiky. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří kódování videa do DivX 6.8, převod HD videa do H.264 pomocí X.264 benchmarku, kódování 200MB WAV souboru do MP3 pomocí lame 3.97 a úprava fotek v Paint.NET.

Také zde nechybí relativní srovnání desek, tentokrát podle výkonu v multimediálních aplikacích. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Dodávané aplikace

Dodávané aplikace

K základní desce je dodáváno i několik velmi zajímavých aplikací. Mezi ně rozhodně patří CPUID TMonitor, který dokáže jako jeden z mála ukázat reálné zatížení jednotlivých jader procesoru.

Velmi povedený je i Intel Desktop Control Center, který umožňuje provádět základní taktování přímo z prostředí Windows. Kromě změny základní frekvence a časování pamětí zvládá i regulovat všechny větráky (i manuálně), sledovat zatížení jader procesoru i nejrůznější napětí. Nové nastavení pak můžete zkusit otestovat v malém stress testu.

Intel Board ID Tool pak nemá za úkol nic jiného, než zobrazit základní informace o modelu základní desky a jejím BIOSu.

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

Základní deska Intel DP55KG Kingsberg ve mě i přes několik základních prohřešků zanechala velmi pozitivní dojem. Je vidět, že se Intel na svých deskách nebojí experimentovat a to je jen dobře. Jen tak mohou vzniknout tak originální dílka, jako je právě Kingsberg – nejvýše cílená střela s paticí LGA 1156 od samotného Intelu.

Rozhodně vyzdvihnout musím výsledky přetaktování, které překonaly mé nejtajnější očekávání. Výsledných 4,2 GHz při 1,45 V nebo ještě lépe 4,5 GHz při 1,6 V jsou skutečně excelentní. Naprázdno nevyšla deska ani z ostatních testů a tak je výsledných 92 % srovnatelných s nejvýše cílenou konkurencí zcela vypovídajících.

Na závěr si nechám tradičně hodnocení ceny. Intel si za své desky vždy nechal celkem královsky platit a ani tato deska není žádnou výjimkou. Na druhou stranu dostanete skutečně extrémně stabilní a výkonnou desku, kterou doplňuje i celkem slušná výbava, v níž chybí snad jen druhá síťovka. Pokud jste již unavení z nepřeberného množství desek Asus a Gigabyte, je Kingsberg od Intelu velmi zajímavou alternativou, která vás určitě nezklame.

Plusy a mínusy

+ výkon při přetaktování
+ efektní podsvícená lebka
+ integrovaný Bluetooth
+ 2× eSATA
+ nízké teploty
+ nízká spotřeba bez zátěže
+ Intel Desktop Control Center

  - vyšší spotřeba v zátěži
- rozložení komponent

Za zapůjčení základní desky děkujeme společnosti Intel

KL24

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR3-2133 děkujeme společnosti Kingston

Kingston

Byl pro vás článek přínosný?